Biljke mesožderke :: Dionaea muscipula
Dionaea muscipula

Dionaea muscipula

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
7/27/2007 10:58:26 PM

Uvod:

Dionaea muscipula je najpoznatija biljka mesožderka na svijetu. Nije egzotična biljka kao što mnogi misle, već raste u Sjedinjenim Državama u državi Karolina. Dionaea raste u močvarnim područjima gdje je prisutnost vode konstanta te zbog nedostatka visoke vegetacije ima uvijek jako puno direktnog sunčevog svijetla. Zimi se temperature spuštaju blizu ništice no rijetko kad se temperatura spušta ispod ništice. Pošto zimi u prirodi nema onoliko kukaca koliko ih ima tokom ljeta Dionaea zimi usporava svoj rast te uglavnom proizvodi listove koje rastu uz tlo. Brzina kojom se klopka zatvara u slučaju podražaja je jako spora te biljka zahtjeva manje vode tokom hladnog perioda.

Morfologija:

Dionaea muscipula privlači pažnju zbog svog specifičnog lista koji se nakon podražaja zatvara munjevitom brzinom. Njezin se list sastoji od dva glava dijela. Prvi izduženi dio te klopka sa sitnim dlačicama koje su osjetljive na podražaj. Karakteristika klopke jest ta da se njena unutarnja strana ljeti boji u crveno kako bi privukla pažnju kukaca. Na rubnom dijelu klopke koji završava izduženim trepavicama muholovka izlučuje sočni nektar koji je zajedno sa bojom jednostavno neodoljiv kukcima. U ljetnom razdoblju listovi se uzdižu desetak centimetara iz središnjeg dijela biljke a klopke postižu dužinu do 3 centimetara.
U proljeće muholovka cvijeta. Stabiljka cvijeta uzdiže se i do 40 centimetara od biljke te na taj način omogućuje kukcu da na sigurnoj udaljenosti opraši cvijet.

O klopci:

diona2.jpgKao sto sam već spomenuo klopka je podijeljena na dva dijela. Svaki dio sadrži dlačice osjetljive na podražaj. Ono što je zanimljivo jest to da se klopka ne zatvara u potpunosti nakon prvog podražaja već nakon drugog. Često se uzgajatelji mesožderki šale na račun muholovke nazivajući je najpametnijom biljkom na svijetu jer zna brojati do dva. Objašnjenje za takvo ponašanje je jednostavno. Kada bi se klopka zatvarala u potpunosti nakon samo jednog podražaja biljka bi utrošila jako puno energije a ne bi imala nikakvu garanciju da je nešto ulovila. Na taj način kada kukac po prvi put “nagazi” na dlačicu klopka se zatvara. Nakon što je sa svojim trepavicama onemogućila bijeg kukcu on se počne nekontrolirano kretati kako bi pronašao izlaz te na taj način stimulira i ostale dlačice i signalizira biljci da nastavi sa zatvaranjem. Kada se klopka u potpunosti zatvori biljke započinje sa procesom probavljanje plijena te izlučuje probavne enzime. Probavljanje kukca traje deset do petnaest dana nakon kojih se klopka otvara. U klopci ostane probavljeni kukac ukoliko biljka ne “pojede” cijelog kukca već dio koji je razgradiv. Nakon prvog ulova sa istom klopkom isto će moći ponoviti još samo dva puta a nakon trećeg ulova klopka će pocrniti te će se osušiti. Stanice koje su zadužene za brzo zatvaranje klopke nisu obnovljive te odumiru nakon što se istroše.

Posebna napomena: bez obzira na to što vas klopka muholovke fascinira morate ćete vaše prste držati na distanci ne zato sto bi vas mogla ugristi već zato što ćete biljku nepotrebno izložiti stresu. Biljka svakim zatvaranjem klopke potroši veliku količinu energije koja očekuje da će joj se vratit kada ulovi plijen.

Uzgoj:

diona3.jpgPrva stvar koju morate znati vezanu za uzgoj muholovke jest to da ona nije nekakva egzotična  biljka koja raste u nekakvim prašumama. Klima u kojoj Dionaea raste je jako slična našem podneblju. Biljci je tokom ljeta potrebno jako puno vode i jako puno direktnog sunčevog svijetla. Njeno stanište je siromašno hranjivim tvarima zbog vode koja ispire tlo. Kompost u prirodi ima i karakteristiku da je jako kiselo. Dionaea krajem devetog mjeseca usporava sa rastom te se priprema za jesensko razdoblje i zimu. Razdoblje odmora neophodno je da bi biljka bila zadovoljna. Ovisno o temperaturama i vremenskim prilikama voda se počinje smanjivati početkom jedanaestog mjeseca te se dodaje svako toliko da se kompost ne bi osušio u cijelosti. Na proljeće biljka će započeti sa svojim rastom i vjerojatno će procvjetati. Cvijet obično režemo kada postigne visinu od nekoliko centimetara kako bi se biljka što više usredotočila na vlastiti rast. Posebno je važno cvijet odrezati ako je biljka slaba. Dionaea koju kupimo u dućanu odmah selimo u  novi kompost i u punu veću vazu. Nažalost tvrtke koje prodavaju biljke znaju o njima jako malo te štede na svakom koraku. Iz tih je razloga bitno da se mi pobrinemo da biljka dobije ono sto joj treba.

Sve to moramo imati na pamet kako bi i mi mogli biljci pružiti primjerene uvijete rasta. No krenimo redom.


Pijesak:

diona4.jpgPijesak koji se koristi u kompostu za mesožderke zove se perlit. Perlit je pijesak vulkanskog porijekla tretiran na specifični način kako bi se postigla poroznost njegovih zrnaca. Njegova glavna karakteristika je ta da ne djeluje na kemijske karakteristike komposta.

 

 


Kompost:

Jedini prihvatljivi kompost je čisti treset bez ikakvih dodataka. pH vrijednost komposta mora se nalaziti unutar ovih vrijednosti: 3,5 do 4,5.
Treset se u omjeru 50%-50% miješa sa perlitom kako bi se povećala prohodnost zraka u kompostu. Drugi razlog je voda koja se u slučaju biljaka mesožderki stavlja unutar podloška sa vazom te se voda kapilarnim putem penje do biljke. Kada ne bi koristili perlit kompost bi ostao bez zraka a zbog pritiska vode u podlošku kompost bi se stvrdnuo.

Voda:

Za mesožderke koristimo isključivo destiliranu vodu, kišnicu ili vodu dobivenom procesom inverzne osmoze. Nema kompromisa što se ove stavke tiče. Voda je sastavni dio staništa mesožderki. Ako nešto nije u redu sa vodom onda ni biljka neće rasti. Voda ne smije sadržavati kamenac, klor, ili minerale. Biljkama neće ništa biti ako ih jednom ili dva put zalijemo vodom iz pipe ali dugoročno gledano biljka neće preživjeti. Ako se nalazite u situaciji da nemate destilirane vode onda uzmete lonac, napunite ga vodom te pustite vodu da odstoji 24 sata prije nego što je upotrijebite za zalijevanje biljke. Na taj će način barem klor ispariti.

Posebna napomena: kuhanjem vode se ništa ne postiže. Kuhanjem dio vode ispari a minerali i ostale tvari štetne za biljku ostaju u vodi.

Svijetlo:

diona1.jpgMesožderkama treba puno svijetla. Nužno je direktno sunčevo svijetlo da bi biljke zadovoljno rasle. Balkon koji se nalazi na južnom dijelu kuće je savršen za mesožderke. Ako biljke ne dobiju dovoljno svijetla sa vremenom će prestati rasti.

Posebna napomena: Dionaea muscipula NIKAKO ne možemo držati u terariju ili nekakvim drugim čudnovatim izumima. Biljci je potrebno puno sunca i vode. Stoga je morate držati na balkonu kako bi upila što više svijetla.

 

Vlaga:

Vlaga je također bitna stavka za neke mesožderke. Što se Dionaea muscipula-e tiče ona nije toliko bitna pa se ne morate brinuti za vlagu. Bit će dostatna ona koje se formira isparavanjem vode iz podloška vaze.


Vaza:
diona5.jpg

Za mesožderke koristimo obične plastične vaze kao i za ostale biljke. Treba samo pripazit da su vaze duboke oko 15 centimetara a široke najmanje 10 centimetara.

Aleksandar

 
KOMENTIRAJ ČLANAK DIONAEA MUSCIPULA
 
Trenutno ima 9 komentar(a)
 
zla baka | 4/11/2013 11:59:55 PM
na ovaj zadnji komentar je odgovor ne, nego na glanom mjestu 2-12 stupnjeva. ima u bauhausu nje još 3-4 različit vrste, tako da ako očete mesožderku:idemo u Bauhaus. I da kostaju 32,90 sto ja mislim nije skupo
 
 
mih3355 | 5/22/2012 11:02:00 AM
mene zanima di se mogu jeftino kupiti
 
 
deep9th | 5/22/2012 3:12:52 AM
Ja imam problem s tresetom. Ne mogu ga naci, osim u nekim ogromnim pakiranjima, pa sam pomijesao perlit s obicnom zemljom za cvijece. Biljka se za sada dobro drzi, ali isto strahujem za dugorocni rezultat. Zna li netko nesto o tome?
 
 
DIONAEA | 4/13/2012 6:26:15 PM
Mozes da je drzis napolju ali pazi da napolju bude iznad 2 stepena
 
 
nemanjav | 5/5/2011 3:07:50 PM
je li nekome uspelo da odgaji ovu biljku od semena ? dajte neki savet :) za koliko se pojavljuju prvi izdanci ?
 
 
theDJOLE | 4/10/2011 8:28:42 PM
Koliko puta nedeljno je treba zalivati i u kojoj kolicini?
 
 
Davor96 | 7/12/2010 6:17:48 PM
Pa tanjurić uvjek mora imati puno vode ako je to problem onda kupiš jako visoki tanurić
 
 
To0o0ony | 8/9/2009 2:21:00 AM
Mislim da bi trebao izbjeći radijator u svakom slučaju, jer isušuje. Meni nije sljedeće jasno... piše da treba puno svijetla i puno vode. Ok. Recimo da ja nju stavim van na balkon koji je dobar dio dana na suncu, i vani je 30... kako rješiti vodu? Može li tanjurić bit recimo pun vode?
 
 
tinazg | 7/29/2009 6:42:09 PM
Gdje je mogu držati zimi? Na prozorskoj dasci iznad radijatora?
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija
 
orhideje
 
proba
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu