Biljke mesožderke :: Sve o Rosiki - Drosera
Sve o Rosiki - Drosera

Sve o Rosiki - Drosera

Ocijeni članak:
         

Kada bi kukci mogli pisati horor priče, čudovište u tim pričama bi zasigurno predstavljala rosika. Rosike izgledaju poprilično nedužno sa onim njihovim zelenim listovima i ljepljivim kuglicama koje se sjaje na suncu. No dovoljno nesmotreni kukac koji se usudi dotaknuti rosiku mogao bi se u roku od sekunde naći u noćnoj mori života. Osuđen da umre na najgori mogući način, kukac se u početku pokušava izbaviti no ljepljiva smjesa sa vrha ticala rosike onemogućuje mu bilo kakav pokret. U cijeloj toj borbi za vlastiti život kukac ni ne zna da je otpor uzaludan, te da njegovo komešanje na listu samo dodatno potiče biljku da što prije krene sa probavnim enzimima. Na kraju snage i života kukac već polako biva probavljen sa strane rosike koja zadovoljno trlja ticala i jedva čeka novu žrtvu.


dosera.jpgRosike su biljke koje se mogu pohvaliti sa najvećom raznolikošću među biljkama mesožderkama na svijetu. Postoji oko 130 različitih vrsta drosera koje rastu na svim kontinentima naše planete. Rosike mogu biti male kao kovanica od 10 lipa ili velike kao manji grm. Njihovo ticalima prekriveno lišće pronalazimo u nekoliko oblika. Listovi mogu biti okrugli, šiljasti, ili tanki kao nit. Njihovo prilagođavanje raznim klimatskim uvjetima je također fascinantno. I dok sve vrste rosike rastu u kiselim terenima koji su siromašni hranjivim tvarima neke su razvile mogućnost prestanka rasta tokom vrućih ljetnih dana kako bi nastavile rast zimi. Neke rosike pronalazimo kako rastu u močvarama koje su zaleđene tokom većine godine dok druge rastu u klimi sličnoj onoj mediteranskoj gdje je razlika u temperaturi između dana i noći poprilično izražena.

Rosikin list ubojica

dosera1-.jpgLišće rosika je spljošteno, a gornji dio lista prekriven je ticalima koji izlučuju ljepljivu okruglu smjesu. Kada nesretni kukac sleti na jedan takav list, ticala se polako počinju micati, a list se polako savija preko kukca. Žlijezde koje se nalaze na listu počinju izlučivati probavne enzime koji  polako ali sigurno počinju sa razgradnjom mekog tkiva kukca.  Razgrađena supstanca se potom  apsorbira preko lista i biljka se na taj način hrani. Nakon probavljanja, list se vraća u normalnu poziciju, a mrtvi kukac ostaje na listu ako ga kiša ne ispere. List je odmah spreman za nove ulove, a biljka stare listove kontinuirano nadomješćuje novima.           

                      

Cvijet i razmnožavanje

Cvijeće drosera se razlikuje od vrste do vrste. Boje cvijetova koje obično susrećemo su bijela i ljubičasta. Neke se drosere same oprašuju i proizvode jako puno sjemenki dok druge očekuju pomoć kukaca ili naših ruku.  Razmnožavanje rosika je jako jednostavno. Pošto većina rosika obilno proizvodi sjemenke dovoljno ih je posijati na odgovarajućem kompostu bez prikrivanja. U roku od nekoliko dana trebale bi početi nicati već prve male bebe rosike. Kada biljke narastu dovoljno velike bit će ih potrebno posaditi svaku posebno. Također je moguće rosike razmožavati vegetativno. Dovoljno je odrezati jedan list te ga nježno pritisnuti uz kompost kako bi donji dio lista došao u kontakt sa vlažnim kompostom. Nakon dva tjedna sa površine lista trebale bi početi nicati nove mlade biljke. Također je neke rosike moguće razmožavati pomoću korijena. Dovoljno je komade korijena posaditi plitko u kompost. Nakon nekoliko tjedana trebale bi niknuti nekoliko novih malih rosika.

Uvod u uzgoj
dosera2-.jpgKao i za sve vrste mesožderki tako i za rosike koristimo
obični treset koji ne sadrži umjetna gnojiva i čija je pH vrijednost oko 3,5. Uz treset koristimo i perlit kako bi kompost bio što rahliji. Rosike naravno NE treba prihranjivati umjetnim gnojivima, a niti hraniti jer ako ih držimo vani na balkonu kukci će sami doći. Posebna napomena tiče se vode koja mora biti destilirana ili dobivena procesom inverzne osmoze, a može se koristiti i kišnica. Vodu koju ne smijemo koristiti za mesožderke je prokuhana voda ili odstajala voda. Rosike vole vlažan zrak, a to im možemo omogućiti postavljanjem većeg podloška za vaze koji će pospješivati isparavanje vode. Druga posebna napomena tiče se svjetla kojeg rosike obožavaju i bez kojeg ne mogu rasti. Prikladno bi bilo da rosike držimo na balkonu sa podloškom vaze uvijek punom vode i na suncu. Idealna pozicija za njih je južni balkon. Zlatno pravilo je što više sunca i vode to bolje. A to morate zapamtiti jer se tiče skoro svih mesožderki.

Aleksandar

Pročitajte što su napisali, i prokomentirali o ovoj biljci naši članovi na forumu. 
I naravno uključite se i Vi u raspravu!!
Link ovdje!!

 
KOMENTIRAJ ČLANAK SVE O ROSIKI - DROSERA
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija
 
orhideje
 
proba
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu