Drvenaste biljke :: MAGNOLIJA - lat. Magnolia
MAGNOLIJA - lat. Magnolia

MAGNOLIJA - lat. Magnolia

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
2/19/2007 11:08:33 PM

Iako poznata biljka više od 1400 godina, ime je dobila od francuskog botaničara Pierre-a Magnol-a (1638. do 1715.g). a od nas nose i ime „kraljica proljetnog cvijeća“.

Magnolija spada u rod Magnoliaceae a potječu iz Azije i S.Amerike s razlikuju se po tome što azijske vrste obično cvjetaju prije listanja, a američke nakon listanja.

Postoji preko stotinu vrsta što prirodnih i onih dobivenih križanjem američkih i azijskih vrsta tako da ih ima od grmolikih do stablašica, zimzelenih do listopadnih, sa veliki i onih sa malim cvijetom oblika tulipana ili zvijezde. Narastu od metar i pol do trideset metara. A cvatu od siječnja pa sve do kolovoza.

Magnolije treba saditi na polu sjenovita mjesta iako izdrži i na sunčanoj strani. Zemlja treba biti rahla, i bogata i ne previše propusna tako da biljka uvijek ima malo vlage u zemlji. Vapnenasta tla ne voli, jer ako je vapnenasto tlo onda ima svjetlije lišće. Sadi se u proljeće kada više ne bude opasnosti od niskih temperatura i mrazova. Biljku ne saditi previše duboko zbog toga što magnolija ima plitko-površinsko korjenje. Prvih par zima dok je biljka mlada treba malo zaštiti korijenje.

Biljka ne voli orezivanje, uklonite ako morate samo suhe grane i one koje su oštećene od težine snijega i sl. Ukoliko želite ipak malo formirati stablo radite dok je mlado jer kasnije će to biti veći problem, to činite tijekom zime kada biljka dođe u stanje mirovanja.

 
KOMENTIRAJ ČLANAK MAGNOLIJA - LAT. MAGNOLIA
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
Cimicifuga | 2/20/2010 12:40:07 PM
Magnolije su se kod nas zadnjih desetljeća toliko udomaćile da ih rijetko koji vrt nema. Najčešće se susreće M. liliiflora Nigra - tamnije roza obojene latice izvana, a sa unutarnje strane su gotovo bijele. Kako izraste u veliko drvo nije podesna za manje vrtove. U njih se može lijepo smjestiti niska vrsta - zvjezdasta magnolija (M. Stellata). Ima sitne zvjezdolike cvijetove bijele ili roza boje. Od svih magnolija ona je najranije cvjetajuća - cvjeta u 4. mjesecu. Formira lijep, gust grm koji uglavnom ne preraste visinu od 2 metra. Kao i sve magnolije ima osjetljivo korjenje pa teško podnosi presađivanje, pogotovo ako nije jako mlada biljka.
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija