Ljetnice :: Cinija – lat. Zinnia elegans
Cinija – lat. Zinnia elegans

Cinija – lat. Zinnia elegans

Ocijeni članak:
         

Cinija je jednogodišnji vrtni cvijet, i to jedan od najzahvalnijih, koji sadim u vrt.  Porijeklo Cinije je toplih područja Amerike i Meksika. Svoje ime je dobila po poznatome njemačkom botaničaru Johannu Gottfriedu Zinnu. On je naime donio pridonio njenom rasprostiranju po našim krajevima. Cvijet Cinija je u Europu stigla sredinom 18 st. Te se vrlo brzo širi po svim njenim krajevima i svojom ljepotom uveseljava ljude.

Postoji oko dvadesetak osnovnih vrsta koje rasu u prirodi. Ali od 18 st. Pa sve do danas nastalo je puno novih vrsta, križanjem i razmnožavanjem osnovnih dvadeset vrsti. Naraste visine od 20 do 80 centimetara, ovisno o vrsti. Tako da ih dijelimo u tri skupine: patuljaste, srednje visoke i visoke.

cinija2.jpgCvijet joj je predivan,vrlo izdržljiv i dugo ostane na stabljici, koja je isto tako tvrda i čvrsta. Cvijet joj može biti također raznolik, i to: jednostavan, polupun i pun. Također i u više različitih nijansi. Gotovo sve dugine boje su našle se u njenom cvijetu osim jedne!!! Ta jedna boja je plava, koje nema kod Cinija.

Sadi se u proljeće i početkom ljeta u Vaš vrt, nakon što nestane opasnost od mraza. Posadite ju na sunčano mjesto u bogatu zemlju. Tako da biljka može cijelo ljeto cvasti, sve do listopada kada biljka odumire od velikih hladnoća i mraza. Pogodna je za sadnju u gredice, kamenjare, cvjetne posude. visoke vrste sadite u pozadinu mješovitih gredica i prirodnog vrta, koje vam mogu poslužiti i kao rezano cvijeće za vašu vazu u vrtu ili kući.

cinija1.jpgBiljku treba redovito zalijevati tijekom vrućih dana, te prihranjivati svakih 14 dana sa tekućim gnojivo, iako nije nužno. Također ocvale cvjetove redovito optrgavati i uklanjati, kako se biljka ne bi nepotrebno umarala i trošila svoju energiju u stvaranje sjemena, nego u nove cvjetove. 

I ukoliko želite prokomentirati, ili pročitati komentare drugih članova na forumu o ovoj biljci! Kliknite OVDJE

Tagovi (ključne riječi)
crvena, cvijeće, cvijet, grmoliko, ljetnica, narančasta, polusunčano, sunčano, šatirana, vrt, vrtno cvijeće, žuta
 
KOMENTIRAJ ČLANAK CINIJA – LAT. ZINNIA ELEGANS
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
fatima.55 | 6/24/2012 10:46:10 PM
Cinija je tolko zahvalan cvijet,a i jako je dekorativan za cvijetne baste jer da se uskladit kao princeza medju princevima!
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija