Ljetnice :: Dragoljub – lat. Tropaeolum hybriden
Dragoljub – lat. Tropaeolum hybriden

Dragoljub – lat. Tropaeolum hybriden

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
3/11/2007 12:51:03 PM

Jednogodišnja vrtna biljka koja svojim rastom može biti grmolika ili penjačica. Potječe iz toplih krajeva Perua, Kolumbije i Ekvadora. Pa zbog toga biljka voli topla i sunčana mjesta na kojima bude posađena.

Prepoznatljiva je po svojim svijetlo zelenim listovima koji imaju peteljku u sredini kruga.  Strogo formiranog oblika malo grbavog kruga kojeg presijecaju sedam žilica. Tako predivno lišće samo je podloga za predivno žarko obojene cvjetove u žutoj, ružičastoj, crvenoj te narančastoj boji, i ljevkastog oblika promjera tri do pet centimetara. A imamo ih prilike vidjeti od dragoljub.jpgsvibnja do kraja jeseni, kada dođu mrazovi te i sama biljka ugine zajedno sa cvjetovima. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili dupli tj. puni. Te mogu biti uz jednobojne koji su najčešći  i cvjetova koji su dvobojni ili čak i trobojni.

Ovisno o vrsti koju posadimo biljka može da naraste od 25 do 35 centimetara grmolike vrste,  i više od 2 metra penjačice.  Te ih treba saditi uz potpornje ili viseće posude. Ukoliko ga sadite uz potporanj da se penje prema gore, treba malu pomoć od Vas, zato što ima slabe ili gotove nikakve vitice s kojima bi se mogao pričvrstiti za potporanj. Pa ga treba malo privezati.  Grmolike vrste koje ostavljamo da rastu po zemlji i da prave pokrivač tla treba saditi na malo većem razmaku i to od 40 – 50 centimetara.

draogljuba1.jpg Sadi se kao što je već rečeno na topla i sunčana mjesta i polusunčana u proljeće .I iznimno mu pogoduje suho i pjeskovito tlo koje je dobro drenažno i slabo plodno. Ukoliko je tlo bogato, biljka slabije cvijeta i samo se stvara zelena masa. Zbog toga biljku ne treba prihranjivati i ne treba ju previše zalijevati. Iznimno dobro podnosi suha razdoblja.

Cvjetovi i listovi Dragoljuba sadrže dosta vitamina C i jestivi su, a cvjetni pupići i plodovi okusom podsjećaju na papar, te mogu biti zamjena za kapare. Zbog sadržaja vitamina služi kao proljetna salata - mlado lišće treba sitno isjeckati, malo posoliti i dodati limunov sok –uzima se bar jedanput na dan, ili se iz svježe biljke iscijedi 10 – 15 g soka za istu svrhu.

Tagovi (ključne riječi)
cvijeće, cvijet, grmoliko, jestiva biljka, ljetnica, polusunčano, sunčano, vrt, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK DRAGOLJUB – LAT. TROPAEOLUM HYBRIDEN
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
medina | 11/18/2010 11:05:48 PM
ma ovo cvjece nemoze biti ljepse.cvjeta se cjelo ljeto i jesen cak mu nesmeta ni mraz.pase mu hlad sjena ali ipak da ima malo i svjetlosti.
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija