Ljetnice :: Kokotić – lat. Delphinium
Kokotić – lat. Delphinium

Kokotić – lat. Delphinium

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
3/16/2007 10:25:09 PM

Kokotić ili Kokotac kako se još naziva kod nas je jednogodišnje ljetnica i trajnica iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae), koji broji više od 250 vrsta. To je cvijet koji će pronaći svoje mjesto u svakom vrtu. Ima ih raznih visina rasta, od onih malenih , koji narastu od 30 do 120 cm te visokih od 130 do čak 250 centimetara. A ih dijelimo na dvije vrste: jednogodišnje ljetnice i trajnice.

kokotic.jpg Jednogodišnji Kokotić je vrtno cvijeće koji ima znatno manji grm, a i cvijet im je sitniji, nego u trajnih vrsta Kokotića. Cvijet im može biti jednostavan ili dupli, a nalazi se na debeloj stabljici i to mnoštvo malih cvjetova jedan do drugog i čine predivan skup koji će svakome „upasti“ u oko. Cvijeta od početka ljeta pa sve do kraja jeseni bez prestanka. Cvijet mu je u nijansama plave, ružičaste, ljubičaste i bijele boje.

 Sadi se na sunčana i polusunčana  mjesta i to bez obzira u kakvo tlo, sam da je dobro propusno i ne zadržava previše vlagu. Iako nije jako zahtjevan biljka i iznimno je jednostavna za uzgoj preko velikih vrućina potrebno ju je povremeno zaliti vodom, te ponekad prihraniti sa gnojivo. I visoke sorte ponekada će biti potrebno učvrstiti i poduprijeti da ne dođe do presavijanja. I redovito uklanjati ocvale cvjetove.

kokotic5.jpg I saditi ih na razmak od 40 do 50 cm jednu od druge i to u proljeće, ponajbolje u mnogo brojnijim nasadima ili gredicama. I posadite ih u sredinu ili na krajnjim rubovima gredice da ne bi sakrile ostalo cvijeće u vrtu svojom visinom.

Višegodišnji Kokotić je vrtni cvijet i trajnica koja se uzdiže u visinu i tako ističe među ostalim cvijećem i drugim trajnicama. Naraste od 150 do čak 200 centimetara u visinu. I cvijeta od lipnja pa sve do srpnja i onda opet od rujna do listopada i to ukoliko kada prvi put procvjeta odrežete cvijet nakon što ocvate.

Traži iste uvijete kao i obični Kokotić jedino što ga treba poduprijeti ukoliko visoko izraste da se ne bi povio od velikih kiša, i odrezati cvijet nakon cvatnje na nekih 10 do 15 centimetara od tla. I cvijet mu možemo biti samo u nijansama bijele, ružičaste i plave boje.

 

Tagovi (ključne riječi)
bijela, cvijeće, cvijet, grmoliko, ljetnica, ljubičasta, plava, polusunčano, sunčano, trajnica, vrt, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK KOKOTIĆ – LAT. DELPHINIUM
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija