Ljetnice :: Prkos - lat. Portulaca grandiflora
Prkos - lat. Portulaca grandiflora

Prkos - lat. Portulaca grandiflora

Ocijeni članak:
         

Prkos je vrtni cvijet koji naraste visine svega 10 do 15 cm. Prvenstveno zbog toga što je puzajućeg karaktera. Biljka se širi po tlu i tako stvara predivan cvjetni pokrivač. Ima crvenkastu stabljiku, igličaste, sukulentne listiće. Cvjetovi mogu biti jednostruki ili puni, u raznim bojama: bijeli, žuti, narančasti, ružičasti, crveni, ljubičasti, u gotovo svim bojama osim plave. Cvjetovi se od prkosa preko noći i za vrijeme oblačnih dana zatvaraju i tek će sljedećeg jutra ponovo pokazati svoju ljepotu.

prkos3.jpg

Sadi se na sunčana mjesta gdje je tlo siromašni, pjeskovito i dobro drenažno. Ukoliko se odlučite posaditi ga u posude tada osigurajte dobru odvodnju i postavite na dno komadiće cigli i kamenčiće s pijeskom i na vrh ide zemlje.

Zalijevanje treba rijetko gotovo pa nikada, eventualno preko ljeta za vrijeme velikih vrućina. Što se tiče prihranjivanja isto tako nije potrebno ali može doći tijekom cvjetnog razdoblja. A to je tijekom cijelog ljeta pa sve do jeseni, besprekidno.

prkos.jpgSadi se u travnju i svibnju iz sjemena ili sadnica. I to u kamenjare, cvjetne gredice, obrube ili u cvijetnjake na sunčane balkone. Cvijet iako nije trajnica nego jednogodišnja biljka, ponovo će niknuti i narasti i nagodinu. Osipati će svoje sjeme i izrasti u još većem broju nego lani.

Ali oprez ukoliko ga se poželite iskorijeniti tu će biti mali problem jer je jako osipa sjeme i trebati će i par godina da biljku iskorijenite do kraja. Od tuda mu i naziv.

Tagovi (ključne riječi)
crvena, cvijeće, cvijet, grmoliko, ljetnica, ljubičasta, narančasta, polusunčano, sunčano, trajnica, vrt, vrtno cvijeće, žuta
 
KOMENTIRAJ ČLANAK PRKOS - LAT. PORTULACA GRANDIFLORA
 
Trenutno ima 2 komentar(a)
 
Lavandablue | 8/31/2012 5:02:57 PM
administratore, napisite ovde clanak i o onoj puzavoj vrsti prkosa: Portulaca umbraticola.
 
 
Lavandablue | 8/31/2012 5:02:14 PM
Vrlo zahvalno cvece. Na mom suncanom balkonu (jedna strana zida na kome je, je ka zapadu, druga ka jugozapadu) raste odlicno, i neumorno cveta. Zbog ovih vrucina zalivam ga 1-2 puta dnevno.
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija