Ljetnice :: Ruža - lat. Rosa
Ruža - lat. Rosa

Ruža - lat. Rosa

Ocijeni članak:
         

Ruže, jedan od najpoznatijih cvjetova danas koji je neizbježan u vrtovima. Prvi puta ruže se spominju u drevnoj Mezopotamiji kada je kralj Sargon I. (2684.-2630. Pr.Kr.) donio sa svojih osvajanja šipak i ruže. U Kini u kojoj je ruža bila jako raširena postojalo je čak 600 knjiga o uzgoju ruža u carskoj knjižnici (551.Pr.Kr.).

 

U Europu ruža stiže sa Rimljanima. Moderne ruže su nastale križanjem starih vrsta (Rosa Gallica, Rosa Alba itd.) s kineskim ,koje cvatu tijekom cijele godine. A do danas su putem križanja uzgajivača nastale nove vrste ruža i poznato ih je preko 30000 sorti.

 

Ruže dijelimo na:

 

ruža.jpgČajevke - ruže koje još nazivamo i mjesečarke. To su ruže koje smo navikli da kupujemo  u cvjećarnicama. Koje imaju duge stapke sa pojedinačnim cvjetovima, te su pogodne za rezani cvijet. čajevke su nastale križanjem "starih ruža" s kineskim. Smatra se da je prva hibridna čajevka bila "La France",koju je slučajno otkrio 1867.g Pierre Giullot. Mogu se pronaći u svi mogućim bojama osim u plavoj i crnoj, te mogu biti dvobojne, a mogu se uzgajati kao grm ili stablašice.

 

Floribunde - Što znači „obilje cvjetova“ pristaje ime ovoj ruži jer daju nekoliko cvjetova po stapci i cvatu neprekidno. Biljka je vrlo otporna na hladnoću i lakše se njeguje od čajevke. Sade se kao živice ali samo bujnije sorte, te u gredice a može  i kao stablašice ili u grm.

 

ruže-mini.jpgPenjačice - Kao što i samo ime kaže to su ruže koje se penju. I imaju glavnu primjenu u prekrivanju dijelova kuća, stupova, pergola, prekrivači ograda te sjenica. Biljka s vrlo intenzivnim rastom koje dostižu visinu i preko dva- tri metra. Zbog dugačkih izbojaka lako se formiraju u bilo koji željeni oblik samo što se moraju pričvrstiti za potporanj.

 

Mini Ruže - koje odlikuje njihova veličina ili bolje rečeno malenkost. Imaju maleno lišće i grane i sićušne cvjetove od kojih neke sorte ne narastu više od 15cm. Ruža koja je popularna u prošlosti ali je skoro izumrla do kraja 19 stoljeća, ali na sreću od 1918 g. U švicarskoj postaje pravi hit „Rosa rouletii“ te ne izumire nego od nje nastaju nove ruže koje se koriste i danas.

 

Pokrivačice tla- Razlikujemo nekoliko varijeteta : niski puzeći : visine 30-45 cm i širine manje od 150 cm ,visoki puzeći : narastu više od 45 cm i širene više od 150 cm ,niski povijeni : naraste više od 95 cm , a u širinu manje od 150 cm , visoki povijeni : naraste do 100 cm i širine više od 150 cm. Prvi spomen ove ruže je „Rosa wichurania“ a pravi procvat ove skupine ruža dogodio se 80-ih godina prošlog stoljeća kada nastaju mnoge nove sorte.

 

Kod sadnje ruža cijepljeno mjesto mora biti 2-3 cm ispod nivoa zemlje.

Zemlju treba oplemeniti kompostom ili stajskim gnojivom. Širina rupe: 30-35 cm, dubina: 30-35 cm. Nakon što ružu posadite, potrebno ju je obilno zaliti s nekoliko litara vode.

 

  ruža vleika.jpg

 

 

Razmak kod sadnje ruža:

 

Teahibridi i floribunde - ukoliko ih sadite kao cvjetnu gredicu, razmak između ruža treba biti minimalno 35 cm odnosno na dužni metar sade se 3 ruže. Ako sadite u više redova ruža tada ih sadite u cik-cak.

Penjačice - Da biste dobili popunjenu ogradu, posadite penjačice na minimalnom razmaku od 100 - 150 cm.

Mini ruže - Sade se na minimalnom razmaku od 25 - 30 cm, odnosno 4 komada na jedan dužni metar.

Pokrivačice - Sade se na minimalni razmak od 80 cm.

 

Nakon što ste posadili ruže po već navedenim upustvima nije ih potrebno prihranjivati mineralnim gnojivima. A ruže koje već imate i posadite su od ranije treba prehranjivati u ožujku te nakon prve cvatnje tijekom lipnja. Korisno je koristiti neko od organskog gnojiva ili pak mineralno jednom mjesečno od travnja do kolovoza. Stavite posebno gnojivo za ruže (NPK15-15-15) u količinu koja vam stane u šaku te lagano poslije polite vodom. Korisna dopuna ovoj gnojidbi je i folijarna prihrana (putem lista) s Fertinom C ili 0,2 % otopinom Uree.

Dušik (N) Veća lisna masa i stabljika ,jače tjeranje izbojka

Fosfor(P) daje čvrstoću, jača korijen, ubrzava cvatnju 

Kalij (K) Otpornost na sušu i bolesti. Kalcij (Ca), Magnezij (Mg), Željezo (Fe), Bor (B),  Mangan (Mn) Održavaju zelenu boju listova i stvaranje pupova (Mg),sprečavaju deformacije (B) te pojačavaju cvatnju.

 

 ruža roza.jpg

 

 

Nedostatak dušika:

Mladi listovi su maleni, nekad se razvijaju se crvene pjege. Blijedo zelene boje

Nedostatak fosfora:

Mladi listovi su maleni, naličje s ljubičastim nijansama.

  Nedostatak kalija:

Smeđi rubovi listova ,mlado

lišće crvenkaste boje. Česti slučaj na pjeskovitom tlu.

Nedostatak željeza:

Listovi su skoro posve žuti,

najteže su pogođeni mladi listovi

Nedostatak magnezija:

Listovi su prema sredini blijedi,

javlja se odumiranje oko srednje žile.

Nedostatak mangana:

Javlja se žuta boja između žila.

 

Ukoliko ima biljka i jedan simptom od ovih, odmah primijenite gnojivo sa elementom koje fali biljci

Tagovi (ključne riječi)
bijela, crvena, cvijeće, cvijet, grmoliko, ljetnica, ljubičasta, plava, polusunčano, ružičasta, sjenovito, sunčano, trajnica, vrt, vrtno cvijeće, žuta
 
KOMENTIRAJ ČLANAK RUŽA - LAT. ROSA
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
Cimicifuga | 2/19/2010 8:47:29 PM
Dobro je znati da kod ruža ima onih koje obnavljaju cvatnju tokom sezone i onih koje samo jednom u sezoni cvjetaju. Kod penjačica ruže iz Climber grupe cvjetaju više puta u tijeku sezone, dok vrste iz Rambler grupe cvjetaju vrlo bujno, ali samo jednom u sezoni. Interesantno je da iako su ruže poznate po mirisu, mnoge od njih uopće ne mirišu - pa tako i najljepše i najkrupnije ruže čajevke uglavnom nemaju miris, dok mnoge ruže iz grupe grmolikih, odnosno engleskih ruža imaju prekrasan, karakterističan miris,
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija