Ljetnice :: Zijevalica - antirrhinum majus
Zijevalica - antirrhinum majus

Zijevalica - antirrhinum majus

Ocijeni članak:
         
Jednogodišnja vrtna biljka koja naraste visine 20-30 cm i vrlo je česta u našim vrtovima ili vrtovima naših susjeda, tako bi se najlakše moglo opisati Zijevalicu ( Antirrhinum majus ). Zijevalica nam stiže iz južnih dijelova Europe i sjevernih dijelova Afrike a iz porodice je Scrophulariaceae.

Posebnost ovog vrtnog cvijeća je u njenom cvijetu, koje svojim neobičnim izgledom i oblikom uljepšavaju vrt a vrlo rado uveseljavaju i djecu zbog svoje posebnosti što na pritisak cvijeta se otvaraju kao usta. Od tuda i naziv zijevalice ili žabice kako ih u nekim krajevima zovu.

zjevalica1234.jpg

Cvijeta od lipnja pa sve do listopada i to u vrlo raznolikim kombinacijama. Cvijet može biti velik ili malen, više njih koji čine cjelinu poput grozda ili pak pojedini cvijetić, i to u raznim nijansama žute, crvene, narančaste ili pak bijele boje, ako ni ovo još nije dovoljno da zadovolji vašu maštu oni us se pobrinuli da ih ima i u dvobojnim kombinacijama.

Ukoliko želite uzgojiti biljku iz sjemena, najbolje vrijeme je za sijanje od sredine veljače pa sve do ožujka. Temperatura u klijalištu može biti malo niža od sobne temperature, i neka se kreče u razmjerima od 15 do 20 *C. Nakon što biljke narastu a ovisno o vremenskim prilikama vani presađuje se u vrt krajem travnja do sredine svibnja.

zjevalica123.jpg

Zijevalica voli sunčano ili polusjenovito mjesto u vašem vrtu. Ovaj podatak uzme u obzir prilikom uređenja vrta. Razmak između biljke bi trebao biti nekih 20 do 25 cm jedna od druge. Redovito zalijevajte biljku i svakih 15 dana možete joj dodati gnojiva, iako nije neophodno jer uglavnom biljka nađe dovoljno hranjiva iz zemlje u vrtu.

POGLEDAJTE I NA FORUMU O CVIJEĆU, ŠTO SU NAPISALI NAŠI ČLANOVI O OVOM PREDIVNOM CVIJETU:KLIKNI OVDJE
Tagovi (ključne riječi)
Antirrhinum majus, bijela, biljke, crvena, cvijet, gnojivo za cvijeće, jednogodišnja biljka, narančasta, polusjenovito, Scrophulariaceae, sunčano, uzgoj iz sjemena, vrt, vrtna biljka, vrtno cvijeće, zijevalica, žuta
 
KOMENTIRAJ ČLANAK ZIJEVALICA - ANTIRRHINUM MAJUS
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
Lavandablue | 8/31/2012 4:36:00 PM
Postoje i padajuce zevalice za visece kosarice.
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija