Lukovičasto cvijeće :: Dalija – lat. Dahlia
Dalija – lat. Dahlia

Dalija – lat. Dahlia

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
3/28/2007 11:09:53 PM

Dalija ili Georgina kako se u narodu još zove je vrtna gomoljasta biljka. Koja je stigla u Europu iz dalekog Meksika  tek krajem 18 stoljeća. Prvi stanovnici koji su je vidjeli gomolje Dalije mislili su da je povrće a ne cvijeće.Tek je Andreas Dahl otkriju svu ljepotu njenih cvjetova, te je po njemu cvijet i dobio ime. 

 Postoje mnogobrojne vrste i sorte Dalije. Negdje se spominju čak i brojke od 20 000 vrsti tog predivnog cvijeća. Ali prve sorte sa neobičnim cvjetovima nastale su početku 19. stoljeća. I od tada nastaje veliko zanimanje za nju. I od tada su nastale križanjem nevjerojatne cvjetne kombinacije.

dalija6.jpgRazlikujemo ih po visini, obliku cvijeta i veličini cvijeta:
Po visini se razlikuju: ima ih niske i visoke. A narastu niske od 20 cm do visokih koji postignu i visinu od 150 cm.
Po obliku cvijeta Daliju dijelimo na : jednocvjetne, prstenaste, božur Dalije, peonijaste, dekorativne, loptaste, pomponaste, kaktusaste, polukaktusaste, anemonaste.

 I po veličini cvijeta dijelimo ih na: minijaturni do 10 cm, mali 10-15 cm, srednji 15-20 cm, veliki 20-25, divovski preko 25 cm. A rekord je cvijet velik čak 53 cm.

  dalija5.jpgOdabir mjesta na kojem će biti posađena, najbolji je izbor tamo gdje nema cijeli dan sunca. Iako će izdržati i na suncu cijeli dan. Jer je iznimno zahvalna i izdržljiva biljka, koja puno daje a malo traži za uzvrat. Treba je jednino preko ljeta i za vrijeme velikih vrućina redovito polijevati vodom i osigurati joj dovoljnu vlagu. Te za vrijeme cvatnje, što je od početka do prvih mrazova, dva puta mjesečno dodati malo tekućeg gnojiva.

 

 Gomolj sadimo na dubinu od 7-10 cm u zemlju i na razmak od 30 cm. niže vrste ,dok one više  od 50 do100 cm.  Ili posadite gotove sadnice biljke kupljene u vrtnim centrima ili tržnicama. Te uz visoke sorte prilikom sadnje treba postaviti odmah i štap koji će služiti kao potporanj biljci.

dalija8.jpgNakon što biljka ocvate i ugine, što se dešava poslije prvog jačeg mraza, biljku treba odrezati na visinu od 10 – 15 centimetara od tla. Nakon toga biljku treba iščupati iz zemlje i staviti ih tako da stabljika bude okrenuta prema dolje i sušiti 3 tjedna. Nakon toga gomolj spremiti na hladno i mračno mjesto, i pokriti ih sa tresetom, novinskim papirom ili sitnim komadima kore.

 Prikladna je za sadnjuu : vrtove, cvjetne gredice, pojedinačno ili u većim skupinama. Vrlo često nas pogled na Daliju podsjeća na bakine vrtove, tako da je vrlo lijepo za vidjeti u prirodnim ili seoskim vrtovima. Dok se nove sorte vrlo dobro mogu  ukloniti i u suvremene vrtove.

 
KOMENTIRAJ ČLANAK DALIJA – LAT. DAHLIA
 
Trenutno ima 5 komentar(a)
 
mackat2 | 11/20/2013 10:55:17 AM
Gomolji dalija se spremaju za zimu kao i krompir, dovoljno im je samo da se ne smrznu odnosno da nisu izloženi velikom minusu a u travnju sadimo ih ponovo a one su nam zahvalne pa nas nagrade prekrasnim cvjetovima.
 
 
macorka | 5/24/2013 11:16:09 AM
Gomolji se vraćaju u zemlju u proljeće.
 
 
*maja* | 10/9/2011 12:39:43 AM
imam jedno pitaanje! kad gomolj vracamo u zemlju u jesen ili proljece??? hvala!
 
 
antiša | 4/3/2011 10:58:40 PM
to je jednostavno , gomolj stavire u novine zamotajte il u treset i stavite negdje u garažu
 
 
tatjanabajcic | 9/13/2009 12:59:31 PM
meni su prekrasne, jer na balkonu imam jednu tamno crvenu ali je problem sto u nasim stanovima nema hladnog mjesta osim na otvorenom balkonu a tamo bi se gomolj smrznuo kako ga zastititi
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija
 
orhideje
 
proba
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu