Lukovičasto cvijeće :: Tulipan - lat. Tulipa
Tulipan - lat. Tulipa

Tulipan - lat. Tulipa

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
2/19/2007 10:48:54 PM

Podrijeklo mu je iz Azije točnije iz Perzije A tamo su poznati više od 1000 godinaa donešeni su u Nizozemsku 1593.kada je botaničar po imenu Carolus Clusius zasadio prvu lukovicu tulipana. I od tada se raširila vrlo mnogo tako da skoro polovina polja u Nizozemskoj je zasijano tulipanima. Od tada pa sve do danas križanjem nastaju nove vrste tako da je poznato više i od 4000 vrst tulipan.

Ima ih raznih veličina rasta od malih minijaturnih koji su svega 20 cm pa do onih koji dostignu do 50 cm u visinu. Dok cvjetovi mogu biti jednostruki ili dupli ili pak nareckani, jednobojni i dvobojni, te svakakvih boja i nijansi od bijele pa sve do tako tamnih da izgledaju kao da su crni. Preko noči se cvijet zatvara i skuplja dok se tjekom dana širi.

Cvijet vam može krasiti vrt a može služiti i kao rezano cvijeće za u vazu. Ukoliko ga stavljate u vazu, da bi ga duže održali cvjetne stapke treba odrezati ravnim i oštrim rezom a ne ih trgati, i voda u vazi neka nebude vrhom puna nego samo voda bude do prvoga lista tulipana, te možete preko noči metniti na hladnije mjesto i prije svega odrežite cvijet prije nego se rascvijeta do kraja.

Tulipani se sade tijekom listopaada ili studenog dok zemlja nije smrzla i još je topla od ljetnih vručina. I to tako da stavite lukovice na dubinu oko 15 cm (ovisno koliko je lukovica velika - što je veča to dublje ali da ne prelazi dubinu od 20 cm), te na razmak jedne lukovice od druge trebao bi biti 10 do 15 cm.

Sadite ih u večim skupinama a ne pojedinačno jer tako neče doči do izražaja. Možete ih kombinirati višlje sa onima nižima tulipanima ili pak sa mačuhicom, tako da istaknu ljepotu jedno drugoga.

Nakon što tulipan ocvate treba ukloniti cvijetnu stapku da ne troši suvišnu energiju i biljka razvije lukovice. Nakon toga ostavite da zeleno lišče koje je mesnato duguljasto da požute i uvenu te nakon toga ih ostraniti. Te nakon toga ih je najbolje izvaditi iz zemlje i staviti na suho i hladno mjesto i ponoviti na jesen proces sadnje.

 
KOMENTIRAJ ČLANAK TULIPAN - LAT. TULIPA
 
Trenutno ima 3 komentar(a)
 
ljailjana | 10/3/2010 9:28:21 PM
da li je obavezno da se lukovice u jesen vade iz zemlje?
 
 
ljailjana | 10/3/2010 9:28:20 PM
da li je obavezno da se lukovice u jesen vade iz zemlje?
 
 
tisa | 4/12/2010 11:05:28 PM
Njih ja obožavam,oni su kraljevi vrtova, mislim da su ljepši čak i od ruža,imam ih preko 25 u vrtu u 5 različitih boja i svaki dan čekam da se otvore
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija