Mjesečni radovi u vrtu :: LISTOPAD - radovi u vrtu
LISTOPAD - radovi u vrtu

LISTOPAD - radovi u vrtu

Ocijeni članak:
         

Listopad je mjesec u kojemu ljubitelji cvijeća i vrtlarstva imaju pune ruke posla. Mnoge ljetne vrste cvijeća ce do kraja listopada završiti vegetacijski ciklus dok rane proljetne vrste je potrebno već sada posaditi kako bi imali predivan vrt čim snježni prekrivač okopni.

 

Prva dva tjedna listopada su još uvijek topla te želite li da vam ljetnice još cvjetaju nastavite ih prihranjivati. No ocvjetalo cvijeće ne mora značiti i da je  ružno. Suhe grančice i plodovi nakon cvjeta u jesen poprime toplu crvenu, žutu ili smeđu boju te mogu biti zanimljiv ukras. Grmlje i trajnice koje se ne moraju orezivati možete ostaviti u vrtu cijelu zimu. Zimi kada snijeg padne na njih, djelovat ce kao ukras a ptice ce vam biti zahvalne jer ce imati gdje sletjeti kako bi se nahranile.

 Želite li pak imati vrt pun boja i ovu jesen prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli hladnije temperature.

mačuhicaa.jpg Maćuhica (viola) je definitivno najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15cm. Možete je nabaviti na tržnicama, vrtnim centrima ili cvjećarnicama po vrlo povoljnim cijenama od 3-5 kn I to u mnogobrojnim bojama. Maćuhica je dobro posaditi u zemlju bogatu humusom, pa ako imate slobodnu gredicu u vrtu sada je pravo vrijeme za sadnju. Ovaj cvijet ce vas podariti bogatim cvijetom cijelu jesen, tijekom zime ukoliko je zima blaga te u rano proljeće sve do kraja travnja.

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu a optimalna temperature za prezimljavanje je 5 oC. Volite li imati cvijeće na balkonu početak listopada je pravo vrijeme da ljetne vrste zamijenite zimskima. Erika je dobar izbor. Pripada porodici vrijesova a može je se naći u mnogim vrtnim centrima, rasadnicima ili cvjećarnicama po cijenama od 20 - 10 kn. Boje variraju od crvene, ružičaste do bijele. Lijepo ih je vidjeti u kombinaciji sa maćuhicama.

Pernetia (Pernetia mucronata) je grm s bobicama koji podnosi mraz I lijepo ga je vidjeti u vrtu.

krizantama.jpg Krizanteme (Chrysanthemum), kao i svaku jesen ljubitelji krizantema su napokon dočekali da krizanteme, margarete, špine i multiflore dođu u cvijet. Mnogi ljubitelji cvijeća ce se složiti da je krizantema ipak vrtna kraljica u kasnu jesen. Potrebno ju je samo zaštiti od prvih mrazeva koji ponekad dođu nenadano.

 

Ukoliko želite posaditi neko drvo ili grm sredina listopada je pogodan za te radove, dok je zemlja još topla kako bi se biljka sto bolje ukorijenila i pripremila za zimu. Pri planiranju vrta obratiti pažnju na izbor drveća i grmova koje sadite jer pojedine vrste u jesen poprimaju predivne boje. Postoje i zimzeleni grmovi koji u jesen poprimaju crvenu boju kao što je žutika (Berberis).

Drveće i grmovi s plodovima su također lijep prizor u jesen, kao što je jarebika (Sorbus aucuparia) i vatreni trn. Plodovi ponekad ostaju na granam I poslije Nove godine.
Spremanje ljetnih i egzotičnih biljnih vrsta za prezimljavanje je velik posao. Trenutno je još uvijek tople te za početak možete osjetljive biljke unesti pod natkrivenu terasu a kasnije u podrum ili kuću. Uz ugodnu temperature za biljke je važno da imaju dosta svjetla i umjerenu vlagu. Sve ove uvjete dosta je teško postići pa ce se na nekim vrstama primijetiti otpadanje lista.

trava.jpg Travnjak treba pokositi još jednom prije početka zime te ga prihraniti. Potom bi bilo dobro rastaviti kosilicu, očistiti sve dijelove, nauljiti te spremiti do proljeća. Ako je gornji sloj travnjaka postao pre tvrd od gaženja i zbog teške zemlje postoji vjerojatnost da ne na njemu nakon jesenskih kisa pojaviti lokvice. Kako biste to spriječili prvo s njega uklonite korov i mahovinu zatim vrtlarskim vilama izbušite rupe u zemlji a na mjestima gdje se voda inače nakuplja iskopajte malu rupu široku I duboku 10  cm te u nju nasipajte pijesak.

 Ukoliko želite posijati travu prije zime to morate učiniti prije početka studenoga. Za uspješniji rast trave zasijanu površinu dobro je prekriti plastičnom folijom dok se ne pokazu prvi zeleni vrhovi trave.

Sadnja lukovica prije same sadnje potrebno je odlučiti koje vrste bi željeli imati u vrtu u proljeće i u kojoj boji a zatim krenite u nabavu. Lukovice su dosta skupe no nastojite ne štedjeti na njima. Sto vise posadite u proljeće ce ljepše cvasti isto tako dobro je birati veće lukovice koje izgledaju zdravo.

lukovica.jpg Pri sadnji lukovica dobro je saditi ih u skupinama od 10 lukovica I sto vise vrsta imajući na umu da cvjetaju od veljače (visibabe) do kasnog svibnja (tulipani). Pročitajte upute o sadnji svake pojedine vrste jer se razlikuju ponajprije u dubini sadnje. U pravilu se sade na dubinu do 3 visine same lukovice.

Ukoliko Vas nismo ovim uputama dovoljno zaposlili u vrtu i imate još slobodnog vremena prionite zaštiti drvenarije. Osvježite boju ograda, vrata, vrtnih dekoracija, prozora itd.. Tako ćete ih zaštiti od zime I daljnjeg propadanja.

Tagovi (ključne riječi)
cvijeće, cvijet, ljeto, mjesec, radovi u vrtu, savjeti, sobno cvijeće, uređenje vrta, vrt, vrtlarski savjeti, vrtni radovi, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK LISTOPAD - RADOVI U VRTU
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija