Mjesečni radovi u vrtu :: Radovi u prosincu!
Radovi u prosincu!

Radovi u prosincu!

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
12/4/2007 10:28:21 AM

Bliži nam se zima i sve je manje vrtlarskih radova u vrtu. Ali još uvijek se nađe pokoji posao koji treba obaviti prije nego snježni prekrivač prekrije naš vrt za zasluženi zimski odmor. Prije nego se i mi sami preselimo u topli nam dom i posvetimo se više brizi sobnih biljaka treba napraviti u vrtu još nekoliko stvari:

 

Pokupite i posljednje lišće koje je otpalo sa grana. Lišće koje pokupite nemojte baciti u smeće već ga možete iskoristiti u kompostiranju ili u zaštiti drugih biljaka. Trajnice koje su nam ostale u vrtu, i naravno ostale drvenaste biljke s plitkim korijenjima, možete ostaviti pod lišćem, tj. staviti na njih sakupljeno lišće te tako stvoriti zaštitni sloj od hladnoće i mraza korijenju biljaka. Tako će Vaše biljke lakše dočekati i podnijeti zimu.

 

ptice.jpgUkoliko Vam se da dok je ovako lijepo i toplo vrijeme, za vrijeme prosinca, možete orezivati Vaše drvenaste biljke. Pomladiti i porezati polomite i osušene grane na živici i pokratiti ruže na visinu koljena, koje ćete obrezati u proljeće po pravilima.

 Provjeriti dali su kućice za ptice u dobrom stanju i dali ptice imaju dosta hrane i odgovarajućih hranilišta. Ukoliko je potrebno napravite im hranilice, da im bude ugodnija zima. Naravno dobro je i znati da nam ptice jako puno pomažu u vrtu i štite naše biljke i cvijeće od biljnih ušiju i ostalih štetočina koje uništavaju biljke i time poružnjuju izgled našeg vrta i doma. Osim što su pravi čuvari našeg vrta, ptice u njega unose život i razigranost. Napravite im vijence od kikirikija, kuglice s sjemenkama i masnoćom, koje možete staviti u mrežaste vrećice i objesiti ih na drvo. Ili možete nabaviti košarice i stavljati im hranu za ptice, ostatke tvrdog sira, ostatke kruha ili neoljušteni kikiriki.

jezero.jpgNa početku mjeseca točnije oko 4. prosinca odrežite grane od forzicije, trešnje, šljive ili breskve i unesite ih u toplu prostoriju i stavite u vazu s vodom. Grane će vam procvjetati do Božić i uljepšati Vaš dom.

 Ukoliko imate vrtno jezero ono zahtijeva par bitnih poslova prije zime. Ribice treba ih izvaditi i unijeti u kućni akvarij jer postoji mogućnost da se sva voda zamrzne. Isto tako je i sa vodenim biljkama. Lopoče, šaševe, trske i ostale vodeno bilje najbolje je izvaditi iz jezera i presaditi u duboku kantu u koju će se nasipati voda i staviti u podrum. Naravno sve ovo je nepotrebno ukoliko je jezero duboko i ne može se smrznuti voda na dnu jezera. U dubokom jezeru je osigurano skrovište za ribice te je u tom dijelu dobro smjestiti lopoče da prezime u vodi.

alat.jpgSada kada je gotov svaki posao u vrtu, sada treba još samo počistiti prostoriju za alatke i oruđe s kojim obrađujemo vrt. Sve dobro operite, očistite i obrišite uljanom krpom. Kosilici i motokultivatoru i sličnim strojevima koje nećete koristiti preko zime ispraznite spremnik sa gorivom a ulje možete promijeniti sada ili u proljeće ukoliko je potrebno.

 

Nakon spremanja alata i svega ostalog sto nam neće trebati do proljetnih radova. Na red dolaze i vodovodne instalacije. Vodovodnu cijev koja dovodi vodu od kuće do vrta zatvorite. Kako ne bi ostalo vode u njima i došlo do pucanja prilikom smrzavanja vode i stvaranja leda. Te pokupite crijeva i ostali pribor za polijevanje i spremite u skladište za alat, koji ste prethodno pospremili. Ne zaboravite osigurati lagani dolazak do lopate za snijeg, jer vam lako može zatrebati.

kalan2.jpgSvoje sobne biljke i cvijeće redovito polijevajte ali rjeđe nego za ljetnih dana, isto tako je i sa prehranom, koju smanjite ili potpuno izbacite ovisno o vrsti biljke. Biljke poput kalanhoe koja predivno cvijeta i u zimi, treba prihranjivati redoviti ali ne i previše zalijevati vodom jer je pripadnica sukulenata.

 Nabavite si i predivne Božićne zvijezde koje su neizostavne tijekom prosincu u domovima. Naravno uz njih tu su i ciklame svih boja, te elegantne orhideje ukoliko ste njihov ljubitelj. Oprez prilikom kupnje i donošenja biljki od trgovine do doma zbog razlike u temperaturi toplo – hladno. Odaberite dan za kupnju koji nije jako hladan da bude manji sok, te ih nemojte unesti odmah u topli dom, nego ih postepeno unosite u sve toplije prostorije.

lukovica.jpgLukovice koje čuvate i u podrumu ili negdje drugdje redovito provjeravajte dali je sve u redu i da nije došlo do truljenja, ili dali su ih napale gljivice od prevelike vlage u zraku.

Prelistavajte i pročitajte literaturu koju imate kod kuće o cvijeću i ostalim ukrasnim biljkama. Redovito posjećujte Cvijet.Info i informirajte se o novim biljkama, te saznajte nešto novoga. Planirajte nove nasade za nagodinu. Razmislite o biljkama koje ste sadili ove godine, te što je bilo dobro a što bi valjalo, i trebalo promijeniti i tako poboljšati cvijeće nagodinu. Da Vam bude lakše sve to prokomentirajte s našim članovima na forumu, te podijelite svoje i saznaj njihove savjete.

Tagovi (ključne riječi)
cvijeće, cvijet, jesen, mjesec, radovi u vrtu, savjeti, sobno cvijeće, uređenje vrta, vrt, vrtlarski savjeti, vrtni radovi, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK RADOVI U PROSINCU!
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija