Mjesečni radovi u vrtu :: RUJAN - Radovi u vrtu
RUJAN - Radovi u vrtu

RUJAN - Radovi u vrtu

Ocijeni članak:
         

Polako prolazi ljeto i dolaze nam hladnoće,  a ove godine nam hladno vrijeme i ne dolazi tako brzo i još uvijek je toplo. Ali polako je vrijeme da krenemo s novim poslovima u vrtu i kući. Pripremimo svoje biljke za nadolazeće hladnije vrijeme, kako ono u vrtu tako i biljke u kući ili na balkonu i terasama.

 

U rujnu sunce nije tako jakog intenziteta, te možemo početi i sa novom sadnjom i presađivanjem zimzelenih grmova i stabalaca, i trajnica. Kako bi se dobro užilile i bile pripremljene za nadolazeće zimu. Iako se ovo može učiniti i u proljeće sada je bolje vrijeme! Zato što je zemlja još topla od ljetnih vrućina i bolje je za biljku nego da ju sadimo u proljeće kada je zemlja hladna i treba joj dugo da se ponovo ugrije, i biljci je teže rasti u takvim uvjetima.

ciklama.jpg Uz sadnju zimzelenih grmova i stabalaca u vrtu, također možete početi i saditi lukovičasto cvijeće za proljeće, ili ih posaditi u posude te unesti u podrum ili garažu, na toplije mjesto tako da nam osvježe svojom ljepotom i tmurnu zimu. I sada ćete naći i najbolju ponudu lukovica u trgovinama, stoga nabavite si narcise, tulipane, šafrane, zumbule i slično cvijeće. Uz njih možete posaditi i ciklame ovaj mjesec! Ali za ciklamu je potrebna temperatura prilikom nicanja čak 20 *C, tako da imajte na umu na kojem mjestu ćete ju posaditi i dali će imati tražene uvjete. Nakon što nikne i krene biljka da raste, temperatura potrebna za uzgoj se snižava na 15*C do min. 12*C.

Zalijevanje treba smanjivati, jer više nije tako vruće i veća je količina vlage u zraku. Tako da prije svakog zalijevanja treba provjeriti vlažnost komposta prije zalijevanja. Te pojedine biljne vrste i potpuno prestati zalijevati da krenu i počnu se pripremati za zimsko mirovanje.

Također i sa gnojenjem i prihranjivanjem cvijeća je polako kraj, i više nije potrebno. Još možemo dodati na početku mjeseca ukoliko je vrijem i dalje lijepo, i s time završiti prihranjivanjem cvijeća s gnojivom za ovu godinu. Također možemo po zadnji put dodati gnojiva (kalija i dušika) travnjaku.

mačuhica.jpgVrtno cvijeće koje nije otporno na hladnoću i jednogodišnje je potkraj mjeseca se može i ukloniti iz vrta i posaditi novo cvijeće koje će ga zamijeniti. Tako ukoliko želimo imati lijep vrt i za vrijeme hladnog zimskog perioda, najbolje je posaditi maćuhice! Možete ih posaditi kako u vrt tako i na balkone i u cvijetnjake.

 

Sobne biljke koje ćemo unijeti u kuću preko zime treba polako obustavljati prihranjivanje, te polako početi praviti mjesta u kući ili rasadniku za njih.

Ostatke od vrtnog i sobnog cvijeća koje smo počupali ili odrezali, najbolje je da stavimo na kompost. Kompostiraju se samo zdrave biljke i bez sjemenja.Da nam iz nastalog komposta ne bi  nikle razne biljke i korov,prije kompostiranja odstranimo cvjetni dio gdje nastaje sjeme.

poljevanje.jpgKako začinsko bilje gubi aromu ako nema dovoljno topline i sunca,u rujnu treba pobrati začinsko bilje a ono višegodišnje premjestiti u kuću.

U rujnu božure razmnožavamo dijeljenjem korijena.Razgrnuti korijenje da se dođe do gomoljastog dijela božura. Nožem odrezati dio korijena sa nekoliko zdravih pupova i posaditi u lončanicu.

Tagovi (ključne riječi)
cvijeće, cvijet, jesen, mjesec, radovi u vrtu, savjeti, sobno cvijeće, uređenje vrta, vrt, vrtlarski savjeti, vrtni radovi, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK RUJAN - RADOVI U VRTU
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija