Mjesečni radovi u vrtu :: STUDENI - Radovi u vrtu
STUDENI - Radovi u vrtu

STUDENI - Radovi u vrtu

Ocijeni članak:
         

Kao što i samo ime ovoga mjeseca kaže vrijeme je za studen. Tako da je pravo vrijeme za završne radove u vrtu dok ne počne zima i hladnoće i skrasimo se u toplini svoga doma.

Na početku mjeseca dok je vrijeme još uvijek koliko toliko toplo i stabilno (naravno ovo zavisi kako koje godine), treba pripremiti vrt i naše biljke za nadolazeću zimu.

Na početku savjetujemo da pokupite lišće i granje koje je još potpadalo sa drveća i biljaka. Da ne stvaraju nepotrebni neredi pogotovo na travnjaku… dok ostale dijelove vrta on jako dobro štiti od zime i hladnoće pa je lišće moguće i poželjno maknuti u proljeće.

Ako je toplo vrijeme onda možete obaviti i  rezidbu biljaka i drveća. Treba ukloniti stare i trule grane kako ne bih popucale pod teretom snijega.  Te ujedno možete i rezidbom formirati krošnje drveća i grmlja.

Ukoliko ste slučajno vršili rezidbu grmolikog bilja – šiblja (npr: vrbe, bazge, fortizije i sl.) a želite da imate još koju sadnicu. Sada je idealno vrijeme da ih sami razmnožite. Postupak je vrlo jednostavan i lak. Prvo prilikom rezanja biljke odrežite grančicu odmah ispod prvog „oka“ na dužinu od nekih 20-25 cm.  Tako da rez bude oštar i čist. Nakon toga ih ugurajte do polovine u zemlju. Grančice možete svezati u svežanj ili ih poturajte pojedinačno u zemlju. Tako ih ostavite a reznice će se do proljeća užiliti. Te ih sredinom ožujka i kasnije možete presaditi na željeno mjesto.

Dok još nema mrazeva i nisu tako hladna jutra i dan, možete zasaditi još pokoje drvo ili živicu. A to uradite tako da iskopate veću rupu nego što je korijen sadnice. Nakon toga na dno rupe pokrite slojem komposta. Ali pripazite na to da vam bude rupa dovoljno duboka da možete lijepo zagrnuti i utopliti korijenje vaše biljke, da en bih došlo do smrzavanja biljke tijekom zime.

Ukoliko niste ranije posadili sada je krajnje vrijeme za sadnju maćuhica i erike – vrijeska u vaš vrt. Biljke posadite u lijepo prekopanu i rahlu zemlju. Dobro ih zagrnite i uživajte u njihovo ljepoti tijekom zime pa sve do ljeta.

Uz maćuhice i eriku možete još posaditi i razne lukovice cvijeća. Postoji veliki izbor sorti i vrsta cvjetova čije se lukovice sada sade. Dok treba pripaziti i izvaditi lukovice koje ne podnose hladnoću te ih izvaditi van (npr. Dalije – Georgine). Njih treba izvaditi i sušiti na prozračnom mjestu.

Unesite sobno cvijeće koje ste ržali preko ljeta vani, prije pojave prvih mrazeva i nižih temperatura. Uz sobno treba unijeti i zaštiti i vrtno cvijeće koje ne može ostati samo nezaštićeno vani.

Nakon toga redovito kontrolirajte svoje cvijeće koje ste unijeli unutra da vidite kako je podnijelo selidbu i na vrijeme uvidite nastanak problema.

I na kraju spremite sav vrtni alat u spremište, očistite ga i zaštitite. I još jedena vrlo važna stvar pripazite na vanjske instalacije sa vodom da ne bih došlo do smrzavanja vode tijekom hladnoće, te došlo do pucanja cijevi.

Kada sve ovo napravili opustite se i uživaj u toplini svoga doma i prelistavajte kataloge sa cvijećem, čitajte na portalu o biljkama i cvijeću, na forumu potražite nove ideje i savjete od drugih članova i posjetitelja Cvijet.info portala. I naravno pročitajte i besplatni časopis Cvijet.info

 

Tagovi (ključne riječi)
cvijeće, cvijet, mjesec, radovi u vrtu, savjeti, snijeg, sobno cvijeće, uređenje vrta, vrt, vrtlarski savjeti, vrtni radovi, vrtno cvijeće, zima
 
KOMENTIRAJ ČLANAK STUDENI - RADOVI U VRTU
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija