Mjesečni radovi u vrtu :: Travanj - Radovi u vrtu
Travanj - Radovi u vrtu

Travanj - Radovi u vrtu

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
3/10/2008 11:38:21 PM

Stigao nam je i travanj! Pa su tako napokon krenuli i prvi veći poslovi u vrtu, i počinju pripreme za novu cvjetnu sezonu. Dan nam postaje sve duži, a noći sve krače. Temperatura zraka kako ona dnevna, tako i noćna u stalnom su porastu, i polako bude prirodu iz dugoga zimskoga sna. Što za ovu zimu se i ne može reći, pa se priroda probudila malo ranije. Sve u svemu vrijeme je da krenemo sa radovima.

Prvo bi trebali ukloniti ukoliko već niste zimsku zaštitu , sa svojih biljki. No još vijek može zatrebati tijekom noći jer još uvijek zna biti hladno. Tako da ostavite sa strane ukoliko zatreba.

trava.jpg Kako smo prošli mjesec očistili i pripremili kosilicu za travu, sada je vrijeme da ju iskoristimo i upotrebimo. Kosite svoj travnjak redovito. Te ga valja i sada dok tek počinje rasti dobro i pognojiti sa gnojivom. Isto tako dobro bi došlo da ga prozračite tj. vertikulirajte.

Očistite svoje cvjetne gredice i ostale površine, ukoliko već niste, od otpalog lišća, grančica i sl. Te ocvale cvjetove od maćuhica, tulipana, narcisa i ostalog lukovičastog cvijeća uklonite. No kod lukovica nemojte, nakon što cvjetaju i odrežete cvjetove, odrezati i ukloniti i listove, jer oni trebaju ostati dok se prirodno ne osuše i stvore zalihe energije u lukovicama i za nagodinu.

jezero.jpgPripremite zemlju za sadnju , i napravite gredice za novo ljetno cvijeće. Naravno, možete i stvoriti plan za ovogodišnju sadnju u vrtu. I poslije toga trk na tržnice, vrtne centre ili Vašeg domaćeg cvjećara  po sadnice trajnica, maćuhica i ljetnica.  Naravno sad je pravo vrijeme za sadnju ljetnih lukovica.

Ukoliko imate vrtno jezero u vrt, potrebno ga je provjeriti u kakvom je stanju, te dali je spremno za novu sezonu. Ukoliko ste ispraznili jezero s vodom, jesenas, trebalo bi ga prije ponovnog punjena provjeriti dali je u cijelosti i dali je čitavo, da nam ne bi puštalo vodu, i tako nam pokvarilo cijeli užitak u vrtu. Postavite,pumpe, filtre i sve ostalo što imate za jezero. Prije toga obavezno provjerite dali je ispravno i dali treba još kakovog popravka prije puštanja u uporabu.

razm.jpgVaše vrtne trave koje su već godinama u vrtu i već su se jako raširile, možete ih razmnožiti, te ih posaditi na nova mjesta u vrtu. Razmnožite ih jednostavnom dijeljenjem korijena.

Svoje stare cvjetnjake i lončanice prije sadnje novog cvijeća dobro je prije dezinficirati da nekim dezinfekcijskim sredstvom u mlakoj vodi te poslije isprati sa običnom vodom.

I u kući svoje sobne biljke kojima je cvijetnjak već premalen trebate ih presaditi u nove veće posude. Isto tako mogli biste svoje sobno cvijeće obrisati od prašin, i pojedine vrste malo poprskati vodom da se osvježi.

Tagovi (ključne riječi)
cvijeće, cvijet, mjesec, proljeće, radovi u vrtu, savjeti, sobno cvijeće, uređenje vrta, vrt, vrtlarski savjeti, vrtni radovi, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK TRAVANJ - RADOVI U VRTU
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
Mira K | 8/25/2011 4:14:47 PM
Bilo bi dobro da je za 2011 za pogledati. Hvala!
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija