Sajam cvijeća :: Povijest sajma cvijeća - Sv.Filip i Jakov
Povijest sajma cvijeća - Sv.Filip i Jakov

Povijest sajma cvijeća - Sv.Filip i Jakov

Ocijeni članak:
         

Manifestacija Festivala cvijeća  se kontinuiranano održava od 2001 godine  tako da će se  ove godine od 23.do 25.travnja održati jubilarni 10. Festival cvijeća Zadarske županije u organizaciji Turističke zajednice općine Sv.Filip i Jakov  uz generalno pokroviteljstvo Turističke zajednice Zadarske Županije, Zadarske županije, Općine Sv.Filip i Jakov i Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kao i uz potporu  Hrvatske turističke zajednice kao i veliki broj medijskih pokrovitelja.  Medijski pokrovitelji manifestacije su  TV VOX,  Varaždinska TV, TV4R Karlovac, „Zadarski list“,  ''Novi radio'', Radio BNM, Časopis ''Turist plus'', Časopis ''Moj cvijet'', časopis ''Unikat'', portal Cvijet info, portal eZadar, one2play Zagreb B1 plakati i ''Europlakat'' Zagreb.

sajamcvijeca2.jpg

Manifestacija je prvi puta održana 28.travnja 2001 godine pod nazivom 1.sajam cvijeća zadarske županije „Dan cvijeća u Sv.Filip i Jakovu“ u trajanju od jednog dana sa svega 6 izlagača, a prerasla je u značajnu manifestaciju koja se tradicionalno održava posljednjeg vikenda u mjesecu travnju u trajanju od 3 dana uz oko 70-tak izlagača i sudionika iz zemlje i inozemstva. Nakon što su mediji sajam počeli nazivati Festivalom taj se termin koristi posljednjih godina.

U početku, prve tri godine manifestacija se održavala na prostoru Turističkog naselja „Margarita maris“, nakon toga zbog povećanog broja izlagača i sadržaja  tri godine se održavala u Turističkom naselju „Croatia“ koje ima znatno veći prostor. Od 2007 godine se manifestacija održava u centru mjesta i prostoru Autokampa „Đardin“.

sajamcvijeca3.jpg

Manifestacija je prepoznata kao bitna u okviru aktivnosti u pripremi turističke sezone i pohvaljena od strane Hrvatske turističke zajednice i postala je prepoznatljiva kao ona kojom se otvara turistička sezona i kojom se obogaćuje turistička ponuda zadarske županije na način da je stvoren originalni proizvod koji je moguće prodavati na tržištu.

Tijekom dosadašnjih godina na manifestaciji su sudjelovali brojni stručnjaci u cvjetnom dizajnu tako da je 2004 godine gostovao Emilio Preziosi iz Rima, potpredsjednik talijanske zajednice cvjećara koji je održao prigodne radionice za cvjećare. Nakon toga je 2005 godine gost bio  lord Cornelius Veldhuis vrhunski majstor na polju aranžiranja cvijeća iz Nizozemske koji je pripremio originalan cvjetni show. Već treću godinu gost Festivala je  gospođa Nina Jans-Sremec iz Nizozemske koja će i ove godine kao stručnjak u cvjetnom dizajnu održati u okviru našeg sajma cvjetni show s novitetima iz Nizozemske kao i održati prigodnu  radionicu aranžiranja za osobe iz javnog života.

sajamcvijeca1.jpg

Nakon prošlogodišnje modne revije s haljinama od cvijeća  u suradnji s poznatom cvjećarnicom ''KIKE'' iz Dubrovnika koje su oduševile sve nazočne  ove godine ista cvjećarnica priprema prezentaciju dekoriranja stolova što će vjerujemo biti originalno i posebno interesantno za ugostiteljske objekte i hotele.

Nastavljajući u okviru Festivala održavanje Etno prezentacija iz raznih područja Hrvatske ove godine najavljujemo etno prezentaciju „DUBROVAČKO RUHO“ Maje Milat, članice Udruge „Baština „ iz Dubrovnika. Također će iz Udruge Hrvatski suvenir na Festivalu sudjelovati gospođa Mirjana Škreblin Lujo s izložbom minijatura dalmatinskih i zagorskih kuća.

sajamcvijeca4.jpg

I ove godine nastavljamo suradnju sa Srednjom školom za primijenjenu umjetnost i dizajn koja priprema modnu reviju. Drugi dio modne revije se odnosi na prezentaciju unikatnog nakita Sabine Sokač iz Varaždina koje će nositi miss universe Marijana Kužina Lešina, prva pratilja miss svijeta Ivana Baranović, i Maja Cvjetković Miss Hrvatske 2005, a treći na modnu reviju originalnih kravata s motivima hrvatskog pletera šahovnice i starohrvatskog pisma –glagoljice koje će prezentirati članovi klape „Cantus“ iz Sv.Filip i Jakova. Glumica Marijane Mikulić koja je prije dvije godine bila na našem Festivalu i izrazila je želju da ukoliko ikako bude mogla da bude i ove godine s nama.

Nakon modne revije najavljen je koncert Ibrice Jusić na prostoru uz La Habana Bar.

Uz navedeno bit će tijekom tri dana još raznih zanimljivih događanja s napomenu da će se  kao i prošle godine manifestacija održati u samom centru Sv.Filip i Jakova i to u Autokampu ''Đardin'' i javnim površinama.

sajamcvijeca5.jpg

Uz prodajno izložbeni karakter manifestacije koji pripremaju  izlagači iz zemlje i inozemstva  pripremamo raznovrsan sadržaj (radionice, cvjetni show, sudjelovanje učeničkih zadruga, radova polaznika dječjih  vrtića, prigodna predavanja, savjetodavna služba, nagradne igre i drugo).

I ove godine  se očekuje  veći broj polaznika dječjih vrtića Zadarske županije koji će se uključiti u organizaciju 7. ''Cvjetnog korza ''Neka riva u cviću pliva'' koji se tradicionalno održava u okviru manifestacije. Za najmlađe posjetitelje uz vožnju cvjetnim vlakom najavljuje se tradicionalno gostovanje Fifi i cvjetnog društva iz Zagreba uz još neka iznenađenja, gostovanje mađioničara, kreativne radionice i ostalo.

sajamcvijeca6.jpg

Također će se nastojati uz prodajno izložbene štandove i ostale sadržaje za posjetitelje organizirati svakodnevno zabavni program.

Sajam tijekom tri dana trajanja posjeti  veliki broj posjetitelja s napomenom da se ulaz ne naplaćuje.  

sajamcvijeca7.jpg

Tagovi (ključne riječi)
aranžiranje, cvijećare, cvijeće, cvijet, dekoriranje, festival cvijeća, sajam, sajam cvijeća
 
KOMENTIRAJ ČLANAK POVIJEST SAJMA CVIJEĆA - SV.FILIP I JAKOV
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija