Sajam cvijeća :: Sajam cvijeća u Sv.Filip i Jakovu
Sajam cvijeća u Sv.Filip i Jakovu

Sajam cvijeća u Sv.Filip i Jakovu

Ocijeni članak:
         

Tradicionalna manifestacija 13. Festivala cvijeća zadarske županije “Dani cvijeća u Sv.Filip i Jakovu”

Tradicionalna manifestacija Festival cvijeća zadarske županije pod nazivom „Dani cvijeća u Sv.Filip i Jakovu“ održava se zadnjeg vikenda u travnju. Ove godine će se 13.Festival cvijeća održati od 25.-28.travnja, a samim time će se kao i svake godine obilježiti početak turističke sezone u zadarskoj županiji.

Inicijator i organizator manifestacije je Turistička zajednica općine Sv.Filip i Jakov uz generalno pokroviteljstvo Turističke zajednice Zadarske županije od samog početka 2001 godine, a od ove godine suorganizator manifestacije je Općina Sv.Filip i Jakov. Pokrovitelj manifestacije je već četiri godine Ministarstvo poljoprivrede, resorno Ministarstvo turizma, Zadarska županija i Udruga „Napredak“ iz Sv.Filip i Jakova. Manifestacija se uklapa u projekt ''Volim Hrvatsku'' i od strane Hrvatske turističke zajednice je uvrštena u Kalendar kulturno-turističkih manifestacija na području Hrvatske.
Manifestacija se održava u i uz hotel „Villa Donat“ u Sv.Filip i Jakovu zahvaljujući činjenici da je zlatni sponzor Festivala, Ilirija d.d. Biograd.

sajamcvijeca5.jpg


Na prvom sajmu cvijeća sudjelovalo je svega pet izlagača, a prošle godine na 12.Festivalu cvijeća bilo je preko 100 izlagača i sudionika i to proizvođača cvijeća i urbane opreme, ljekovitog i začinskog bilja, suhog cvijeća, kozmetike, raznih suvenira, izložbe slika, a predviđene su etno prezentacije kao i razna kulturno-zabavna događanja tijekom tri dana.

Na dosadašnjim sajmovima su sudjelovali gospodin Emilio Prezziosi potpredsjednik zajednice cvjećara Rima i lord Cornelius Veldhuis iz Nizozemske koji održao prigodni Cvjetni show aranžiranja cvijeća. Također su se održavala prigodna natjecanja aranžera kao i razna savjetovanja, a od tada već četiri godine kvalitetno surađujemo s gospođom Ninom Jans-Sremec, dipl.agr. docent i duch master of floral design koja nam je dolazila iz Nizozemske i koja je održavala prezentacije prigodnih cvjetnih noviteta iz Nizozemske kao i radionice tijekom trajanja manifestacije s kojom nastavljamo daljnju suradnju.

sajamcvijeca7.jpg

Nakon višegodišnjeg sudjelovanja domaćih i inozemnih aranžera, ove godine će se održati natjecanje aranžera na temu „Proljetne cvjetne instalacije“ pri čemu će aranžeri iz raznih krajeva Hrvatske na svoj način prezentirati umijeće aranžiranja na istu zadanu temu. Najbolja instalacija će dobiti prigodnu
statuu CVIJET FESTIVALA ,a predsjednica ocjenjivačkog suda je dipl.agr.doc Nina Jans Sremec, duch master of floral design iz Den Haga koja će ujedno izvan konkurencije pripremiti prigodne vanjske cvjetne instalacije s novitetima iz Nizozemske.

Ove godine se Festival proširio na četiri dana jer će se dan prije službenog otvorenja u četvrtak 25.travnja u suradnji s Odjelom za poljoprivredu Zadarske županije održati Edukativno-stručni skup na temu “Ljekovito,začinsko i samoniklo bilje mediterana“. Također će se tog dana održati
predstavljanje i prezentacija partnera izlagača „Nasadi“ d.d. Zadar na koje će biti pozvane jedinice lokalne samouprave, Turističke zajednice i hotelsko-turistički i ugostiteljski objekti.
Udruga „Vilola Odorata“ iz Splita ove se godine prezentirati prigodnim vanjskim cvjetnim instalacijama, izložbom „Filipjanske cvitne postole“, sudjelovat će svojim aranžmanima i slikama u izložbi na temu „Cimet, začinsko i ljekovito bilje“ kao i u natjecanju aranžera. Cvjećarnica „Mozaik“ iz Osijeka priprema originalne „Cvjetne odjevne kombinacije“ koje će
biti izložene tijekom Festivala, a također će sudjelovati u održavanju tradicionalne modne revije uz odjevne predmete Srednjih škola za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra i Osijeka.

sajamcvijeca6.jpg

Na prostoru uz prigodno sagrađen CVJETOGRAD održavat će se brojne kreativne radionice, mađioničarski nastupi, plesne skupine uz zabavni program i goste iznenađenja!

Svoje sudjelovanje i kreativne radionice je najavila i umjetnica Marija Zudenigo iz Rijeke pod nazivom „BILI CVITAK“- cvjetni otisci u gipsu. Planira se održavanje i prigodne humanitarne akcije „CVIT ZA CVIT“ uz prodaju cvjetnih otisaka u gipsu i aranžmana od cimeta.

Ove godine planira se cvjetno-turistička suradnja s etno-udrugama sa područja Krapinsko-zagorske županije, Turističkom zajednicom grada Ogulina i Ogulinskog festivala bajki.

split sajam cvijeca3.jpg

Novost ove godine je uključivanje Udruge zadarskih kuhara uz gastro ponudu pod nazivom „Spiza od cvića“ koja će se održati tijekom sva tri dana. Planirane su razne aktivnosti i posebnih događanja:književne večeri zadarskih pisaca „ZaPis“, nastupi klapa, kulturno- zabavnih programa, DJ i zabavnih sastava tijekom trajanja manifestacije. Festival cvijeća uključuje aktivnosti zaštite i očuvanja baštine, vodi računa o zaštiti i očuvanju okoliša i uključenju najmlađih u projekt, a održava se u predsezoni s namjerom da se obogati turistička ponuda kao i da se produži turistička sezona.

Ovu našu cvjetno-turističku manifestaciju tijekom tri dana posjeti, prema procjeni, preko 20.000
posjetitelja.

DIREKTORICA

Klara Eškinja Glavan,dipl.oec

laurencijaa.jpg

 

Tagovi (ključne riječi)
aranžer, aranžiranje, aranžiranje cvijeća, cvijeće, cvijet, festival cvijeća, sajam cvijeća, sveti filip i jakov
 
KOMENTIRAJ ČLANAK SAJAM CVIJEĆA U SV.FILIP I JAKOVU
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija