Savjeti :: Gradnja vrtnog jezera od folije.
Gradnja vrtnog jezera od folije.

Gradnja vrtnog jezera od folije.

Ocijeni članak:
         

Jezera od folije su znatno jeftinija od onih sa gotovim koritima. A vrlo ih je lako i jednostavno postaviti i napraviti bilo koji željeni oblik. No treba pripaziti kod kupnje folija jer nije svaka pogodna za gradnju jezerca.

 

Treba biti kvalitetna folija koja je namijenjena za gradnju jezera. Koja su otporan na UV-zračenja, koja ostaju elastična i koja mogu izdržati pritisak korijenja od biljaka koje rastu u jezeru. Pripazite da debljina folije bude od 0,5 do 0,8 mm ili ukoliko je jezero za kupanje treba biti i deblje od 1,2do1,5 mm. Te prije svega ne smije biti prozirno kako ne bi mogle izbijati biljke ispod nje.

 

Prvo treba napraviti plan kako će jezero izgledati, nakon toga počinje se sa fizičkim radom. Poželjno je označiti rubove jezera radi lakše orijentacije kada počnete kopati jamu, to se može učiniti sa piljevinom ili pepelom a i konop može dobro poslužiti.

 

Nakon toga kopanje, kada se iskopa željena jama treba biti ipak dublja za 20 cm od željene dubine. Prvo uklonite krupno kamenje i sve grube materijale iz jame koji bi mogli oštetiti foliju. Te nasipajte sloj sitnoga šljunka nekih 10-15 cm

 

Poslje toga jamu pokrite sa slojem novina ili pak kartonom od kutija, koje ste prethodno malo namočili u vodi radi lakšeg oblikovanja. Sloj papira služi kao osiguranje od probijanja najlona. Nakon toga postavite najlon te nakon izravnavanja i prilagođenu tla metnite na njega sloj humusno siromašne zemlje iz dubljih slojeva na kojem će biljke rasti.

 

Postavite kamenje na željena mjesta i pijesak te vodene pumpe i filtre ako ih želite imati u jezeru te nakon toga možete usipati vodu. Pripazite da na rubnim dijelovima folija bude višlje postavljena od razine vode, zato smo i ostavili oni 60 cm viška folije za po 30 cm sa svake strane ruka. Sakrite ga kamenom ili zemljom da se ne vidi.

 

Izračun dužine folije: precizno možete izmjeriti tako da preko iskopane jame stavite špagu koja će izmjeriti sve neravnine i dobiti točnu dužinu i širinu najlona.

 

I brži način je da od brida do brida izmjerite dužinu i širinu jame te dubinu. Za potrebnu duzinu se uzima: dužina od brda do brida + dva puta dubina + 60 cm za rub. Isto to ponovite i za širinu.

Primjer: za jezero do 4 metara širine i 5 metra dužine te dubine 1 metar. 5+1+1+0.60= 7.60 metara je dužina folije

4+1+1+0.60 = 6.60 metara je širina folije.

 
KOMENTIRAJ ČLANAK GRADNJA VRTNOG JEZERA OD FOLIJE.
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija
 
orhideje
 
proba
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu