Savjeti :: Kako izgraditi kučicu za ptice?
Kako izgraditi kučicu za ptice?

Kako izgraditi kučicu za ptice?

Ocijeni članak:
         

Sigurno ste već razmišljali kako bi bilo da imate kučicu za ptice u svome vrtu. I ujutro kada da vas probudi predivan cvrkut vaših vrtnih stanara.

 

Za izradu kučica ne treba puno muke i truda, malo dobre volje i ona je tu. No kućice je najbolje napraviti u jesen, jer tada većina ptica traži sklonište i dom ali nije kasno i ako to učinite najkasnije do siječnja. Što prije ju postavite možete prije očekivati željene stanare. Uz to što će kućica uljepšati vaš vrt i donijeti novi dah svijene i života to nosi i još prednosti, jer ptice će se brinuti da u vašem vrtu ima što manje štetočina i nametnika koji nam uništavaju bilje. Stoga alat u ruke i krenimo već danas u akciju.

 

Materijal što nam treba za izradu je mnogobrojan od lima plastike, starih tikvica koje možemo izdubiti i tako napraviti dom u njenom. Drvo je ipak najbolje rješenje, zbog svoga prirodnog materijala koje daje toplinu i sklad sa prirodom a i zbog svojih dobrih izolacijskih osobitosti. Debljina daske koja je dovoljna da zaštiti ptičice od zime, i osigurati dovoljnu izolaciju je 2-2.5cm .

 

Takve daske izrežete na željenu duljinu koliku želite da kučice bude velika, zabijete sa čavlima  u trokut četverokut za zidove kućice. Za krov upotrijebite malo tvrđe drvo i da je otpornije na vlagu. A možete postaviti na njega i sloj najlona kako bi još bolje osigurali da ne dođe vlaga u nju. A na pod izbušite nekoliko rupica kako bi mogla iscuriti eventualno voda koja je ušla i da gnijezdo ostane suho.

 

Nakon toga kučicu zaštitite sredstvom za zaštitu drveta i obojite u željenu boju. Ukoliko želite sami malo odlučivati kojeg sustanara želite obratite pozornost na to koliki je otvor na njoj.

 

Ako želite da se nasele ptice poput jelove sjenice, velike sjenice, plavetna sjenica ili poljski vrabac i sl. napravite otvor veličine 2.5cm. A ako napravite veći otvor privući čete će te ptice mali djetlić, brgljez a pokoj vrabac bi mogao se nastaniti, a za to je potreban otvor otprilike 3,5cm.

 

Tijekom gradnje treba obratiti pozornost na još jednu stvar a to je da možete doći do unutrašnjosti gnijezda kako bi ga očistiti, to je najjednostavnije tako da napravite jednu stranu pomičnu, dno ili pak krov.

 
KOMENTIRAJ ČLANAK KAKO IZGRADITI KUČICU ZA PTICE?
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija