Sobno cvijeće :: Ananas – lat. Ananas comosus
Ananas – lat. Ananas comosus

Ananas – lat. Ananas comosus

Ocijeni članak:
         

Sobna biljka koja potječe iz Brazila i iz porodice Bromeliacee . Postoj više vrsta ananasa a jestiva vrsta je Ananas comosus, koja se ujedno može uzgajati i kao sobni cvijet.

Biljka sa izražajnim listovima koje krase i maleni cvjetovi a u proljeće Vas može iznenaditi čak i sa plodom. Ali za to mu treba određeni uvjeti, koje treba ispuniti a to su :

Temperatura u prostoriji u kojoj se nalazi neka bude oko 18 do 21 *C iako može izdržati i toplije temperature. Ali treba izbjegavati smještaj biljke na mjesta koja su na propuhu i  izložena doticajima hladnog zraka. I to na svijetlom mjestu, jer tako će doći i do isticanja šara na listovima i dati još veću ljepotu vašem domu.

ananas2.jpgIako je Ananas biljka koja je laka za uzgoj, ima još par stvari koje zahtjeva. Treba ju zalijevati dva puta tjedno, tijekom ljetnih dana.  Te se svakih 15 dana  može metnuti i malo tekućeg gnojiva u vodu s kojom zalijevate biljku. Dok u vrijeme kada biljka stvara plod to možete činiti i jedan put tjedno.

 

Biljka nakon cvatnje ugiba! Zato je prilikom uzgoja dobro da se uzgoje i maleni izdanke  koje možete razdvojiti i razmnožiti. Uz ovakav način razmnožavanja Ananasa, postoji još jedan. Drugi način je taj da s ploda odrežete gornji dio, i to 1-2 cm ispod lišća, očistite ostatak ploda te stavite u zemlju – mješavinu treseta i pijeska. Te ostavite da se ukorijeni!

 

ananas1.jpgUkoliko Vam se na biljci pojave suhi vrhovi listova, tada  biljku trebate pošpricati mlakom vodom, te joj politi zemlju. Ali ukoliko vam se pojavi trulež na mjestu di se zemlja spaja sa biljkom, tada ju trebate odnesti na toplije mjesto te pustiti da se prosuši. Jer ima previše vlage i biljka počinje da trune.

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijet, kučno cvijeće, sobni cvijet, sobno cvijeće, višegodišnja biljka, vrtna biljka, vrtni cvijet
 
KOMENTIRAJ ČLANAK ANANAS – LAT. ANANAS COMOSUS
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija