Sobno cvijeće :: Bilbergija, kraljičine suze – lat. Billbergia nutans
Bilbergija, kraljičine suze – lat. Billbergia nutans

Bilbergija, kraljičine suze – lat. Billbergia nutans

Ocijeni članak:
         

Bilbergijaje predivan sobni cvijet, a ova  vrsta bromelija porijeklom je iz tropske Amerike a postoji oko 50 vrsta. Sačinjavaju ju zeleni, mesnati listovi iz čije rozete u obliku klasa cvijeta u crveno-ružičastoj boji s plavim vrhom. I sve češće ju susrećemo kao sobno cvijeće u našim domovima.

 

Billbergia-1.jpg

 

Za vrijeme cvatnje uz glavnu rozetu javljaju se novi izbojci koji u punom cvatu podsjećaju na prekrasan buket. Cvate od od ljeta do zime. Potrebno joj je svijetlo mjesto, a preko ljeta ju smjestite u laganu sjenu s konstantnom temperaturom od 16 – 18 °C. Kod zalijevanja koristite kišnicu i tijekom ljeta obilno zalijevajte, dok zimi nešto slabije, ovisno o sobnoj temperaturi. Samo pripazite da ne dođe do isušivanja korijenove bale.

 

Billbergia-2.jpg

 

Prihranom za cvatuće biljke tijekom zime biljku prihranjujte jednom mjesečno, a od 4 – 10 mjeseca prihranjujte ju svaki drugi tjedan. Cvijet presadite na proljeće i to u mekanu zemlju za cvijeće svake 3. godine.

Prilikom presađivanja biljku možete i razmnožiti. Razmnožavamo ju kada postojeća posuda bude premala i to samo nove dovoljno ojačane izbojke tj., mladice. Vrlo je otporna sobna biljka.

 

Billbergia-3.jpg

 

Tagovi (ključne riječi)
biljka, buket, cvate, cvijet, cvijeta, kišnica, otporna, otporna sobna biljka, rozeta, sobna biljka, sobni cvijet, sobno cvijeće, svijetlo mjesto, Tropska, zalijevanje
 
KOMENTIRAJ ČLANAK BILBERGIJA, KRALJIČINE SUZE – LAT. BILLBERGIA NUTANS
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
ZvonkoK | 7/4/2016 3:40:34 PM
Bilbergija je ne samo sobna biljka nego i vrtna, koja se uzgaja na otvorenom prostoru čitavu godinu u primorju, pa smatram da i to treba navesti. Osim toga, kako je moguće da se ljeti u vrtu ili negdje na drugom mjestu, održava stalna (konstatna) temperatura sa dva stepena celzijusa razlike (16 do 18°C), tj. na otvorenom (vrt). Stvarno,na ovakve gluposti davno nisam naišao. Zvonko Korene, prof. biologije
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija