Sobno cvijeće :: Cvijet Aglaonema – Aglaonema opp.
Cvijet Aglaonema – Aglaonema opp.

Cvijet Aglaonema – Aglaonema opp.

Ocijeni članak:
         

Aglaonema2.jpgSobna biljka koja je iz porodice Aracee a stigla nam je iz Filipina, Bornea i Indonezije. Ime je dobila najvjerojatnije po svome predivnom lišću. Jer joj je ime izvedeno iz grčkog jezika a u prijevodu bi značilo „svjetleća nit“.

 

Aglaonema ima oko 40 - 50 vrsta! Najpoznatije u nas, i najčešće uzgajane kao sobno cvijeće su: Aglaonema trewbii, Aglaonema pseudo bracteatum i Aglaonema crispum.

Ovo je iznimno dekorativna biljka koja nije jako zahtjevna za brigu i uzgoj. Možete je staviti i na dosta sjenovita mjesta i ona će biti zadovoljna. Isto tako dobro će podnijeti i kraća vremenska razdoblja na direktnome suncu.

Aglaonema.jpgZalijevanje je potrebno tijekom ljetnih dana svaki 4-5 dana, a tekuće gnojivo dodavati svakih 15 dana. Te ju jednom do dva puta tjedno prskati s vodom. Dok u zimskom razdoblju treba polijevati samo onda kada se zemlja prosuši i bude suha. I zimi može živjeti u suhim prostorijama. A idealna temperatura za uzgoj ove sobne biljke je između 18 i 14 *C.

Nemojte koristiti sjajila za lišće kod ove biljke jer će joj to naškoditi. Nego samo s mokrom krpom obrišite lišće kada se nakupi prašina na njem.

Kada dođe proljeće biljku treba presaditi i to svake godine. Presađujete ju uvijek u proljeće i to u laganu mješavinu zemlje s tresetom, te malo pijeska i perlita. Isto tako u proljeće se vrši i razmnožavanje. Točnije u svibnju!

Aglaonema4.jpgRazmnožavanje je vrlo jednostavno. Sve što trebate da učinite je da, kao što smo već rekli u svibnju razdvojite busene i posadite ih u posude s tresetom i pijeskom.

Napomena: Ukoliko listovi na biljci počinju da žute, to Vam je od previše zalijevanja, a isto tako to se dešava ukoliko vam je biljka u prohladnoj prostoriji. Te ju zna napasti i štitasta uš, koju možete prepoznati i vidjeti ukoliko sa donje strane lista primijetite bijele mrlje.

Tagovi (ključne riječi)
cvijeće, cvijet, dekorativna biljka, listovi, sobna biljka, sobno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK CVIJET AGLAONEMA – AGLAONEMA OPP.
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija