Sobno cvijeće :: Cvijet Begonija – lat. Begonija spp.
Cvijet Begonija – lat. Begonija spp.

Cvijet Begonija – lat. Begonija spp.

Ocijeni članak:
         

Porijeklo joj je iz tropskih dijelova Afrike, Azije te Južne Amerike, te ih postoji oko 1000 različitih vrsta. Najpoznatije vrste begonije su: Rex, Elatior i Semperflorens. Svim Begonijama je zajedničko da imaju debeli, sjajni, vodeni list, dok vrste poput Elatior i Semperflorens imaju i predivni cvijet. Dok Begonija rex nema cvijet nego samo predivno lišće. Tako da je u narodu poznata kao i „Lisna Begonija“. Ima velike listove koji su srcoliki i dolaze u raznim bojama te ima šare po njima. Najčešće nijanse boja su crvene, smeđa, zelena,siva te srebrnasta ...

begonija12.jpgBegonija je cvijet koji voli puno svijetla, ali ne voli direktno sunce. Također preko ljeta se može držati i vani na otvorenom ali zaštićenom mjestu. I držati na temperaturi koja ne prelazi ispod 18*C.

 Biljka se sadi u proljeće. I to u bogatu i rahlu zemlju. I neka bude uvijek vlažna ali ne previše mokra. I polijevanje vršiti u tjednu dva puta, tijekom ljeta a po potrebi i češće. Dok tijekom zime dovoljno je i samo jednom tjedno.Isto tako tijekom polijevanja u vodu se prije može staviti i tekuće gnojivo. Posebno tijekom proljeća i ljeta i to svakih 14 dana.

begonija1.jpgRazmnožava se podjelom rizoma, ili pak reznicom lista, kao što je slučaj kod begonije rex. Isto tako cvijet treba i svake godine presaditi u novu i svježu zemlju. I to cijelu komplet. Te nakon presađivanja neko vrijeme ne treba prihranjivati, dok se biljka ne stabilizira.
I nakon svakih 3 do 4 godine preporuča se promijeniti biljku, jer tijekom godina izgubi svoju ljepotu.

 Biljka kao što smo već rekli voli toplinu i veliku količinu sunčeve svijetlosti. Ali teško se prilagođava suhome raku u kući i velikoj toplini koja dolazi iz radijatora. I ne voli česta premještanja tako da ju ne mičite previše. I još jedna sitnica kod odabira mjesta na koju treba pripaziti je ta da ne voli propuh i udare hladnoga zraka po biljci.

begonija13.jpgNajčešći problemi koji se javljaju kod Begonije je taj da joj se listovi suše i žute!! Tada ste ju zanemarivali i niste se baš najbolje brinuli o njoj. Sve što trebate da učinite je to da ju dobro zalijete vodom i tekućim gnojivom.
Drugi problem koji se javlja, je taj da  joj se znaju pojaviti smeđe mrlje po listu! Tada je riječ o sivoj plijesan. Da bi je se riješili, samo trebate ukloniti zarazite listove i pljesnivu zemlju. I pošpricati  s odgovarajućim fungicidom. No to se neće desiti ukoliko ste se držali svih prethodnih savjeta.

 

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijet, kučno cvijeće, sobni cvijet, sobno cvijeće, višegodišnja biljka
 
KOMENTIRAJ ČLANAK CVIJET BEGONIJA – LAT. BEGONIJA SPP.
 
Trenutno ima 3 komentar(a)
 
Davorin22 | 2/11/2019 11:16:30 AM
poz se moze kodvas nabavit begoniju latnisko ime ji je begonija spp hvala za odg
 
 
katty | 6/27/2011 11:03:14 AM
zašto cvijet begonije otpada u punom cvatu?
 
 
katty | 6/27/2011 11:03:03 AM
zašto cvijet begonije otpada u punom cvatu?
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija