Sobno cvijeće :: Cvijet Klivija - Clivia miniata
Cvijet Klivija - Clivia miniata

Cvijet Klivija - Clivia miniata

Ocijeni članak:
         

Cvijet Klivija je sobna biljka koja potječa iz južne Afrike. Listovi joj izgledaju kao vodoskok koji izbija iz vaze. Remenasti listovi u parovima, simetrično izrastaju iz zadebljanog mesnatog korijena.

Lišće je stalno zeleno, a u proljeće nas uveseljava stapka koja može biti visoka i do 80 centimetara na kojoj se javljaju trubasti cvjetovi bijele, narančaste, crvene boje ili prugasti.

Potrebno joj je mnogo svjetla, no, ne trpi sunce. Općenito bolje uspijeva na sjevernoj ili istočnoj strani (mnogo svjetla, može samo jutarnje slabo sunce). Ne voli se premještati s mjesta na mjesto.

Prezimljavanje treba provesti pri temperaturi oko 8-12 stupnjeva, a kad se počnu javljati pupovi temperaturu treba povisiti na 15-18 stupnjeva kako bi se cvjetna stapka i cvijet do kraja razvili.

Najčešća greška u uzgoju je zalijevanje, ne voli puno vode. Dok miruje zemlju treba održavati jedva vlažnom, zaliti tek svakih dva tjedna, možda i rjeđe (popipati zemlju i tek kad je suha zaliti) i nikako ostaviti vodu u podlošku. Prije cvatnje može se i malo prskati po lišću, a zalijevanje tijekom toplih dana provesti jednom tjedno.


Svakih 2 tjedna treba je prihraniti tijekom rasta, no, kad počne doba mirovanja, kad prestanu rasti listovi, negdje u srpnju, prestati prihranjivati.

Klivia miniata.jpg


Nakon cvatnje potrebno je ukloniti cvjetne glavice kako biljka ne bi trošila snagu na sazrijevanje sjemena, jer tada sljedeće godine neće cvjetati.

Uzgojem iz sjemena gube se karakteristike matične biljke, a do prvog cvijeta treba proći 3 godine. Kada svi cvjetovi ocvatu i stapka se počne sušiti, odrežite je pri dnu.

Obično nakon cvatnje potjera mladice. One se mogu ostaviti da žive uz "mamu" pa će tako nakon nekoliko godina nastati veliki grm s puno lišća i cvjetova ili se mogu odvojiti od matične biljke.

Odvajanje od matične biljke treba učiniti kad mlada biljka ima barem 4 lista i kad se korijen razvio, jer inače se neće "primiti". Mladicu treba posaditi u mješavinu treseta i pijeska, a kasnije kad se oblikuje malo zadebljanje korijena u običnu mješavinu zemlje za lončanice.

Ove kućne biljke potrebno je presađivati svake godine dok su biljke mlade, a kasnije, kad je biljka starija i u većem loncu, samo mijenjajte površinski sloj zemlje. Voli inače biti u skučenom cvjetnom loncu pa uvijek presađujte u samo malo veći. To se radi nakon cvatnje.

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijeće, cvijet, kućne biljke, polusunčana, sobna biljka, sobno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK CVIJET KLIVIJA - CLIVIA MINIATA
 
Trenutno ima 5 komentar(a)
 
Olja | 5/25/2015 12:39:20 PM
Pre dva dana dobila sam i ja ovaj cvet,pa sam odmah dosla ovamo da doznam tacne uslove za njen pravilan odgoj,puno vala.....na forumu ne vidim temu o kliviji...
 
 
Amadea | 6/2/2012 4:18:46 PM
Ja sam je nedavno dobila i sad tek vidim kako bude lijepo cvala jedva cekam,nadam se da bude jer ima uvjete idealne kao sto pise da treba imati..pozdrav...
 
 
kika86 | 12/27/2009 5:37:37 PM
prekrasna je,za Božić sam ju poklonila mami,ali sam ju odmah poželjela pokloniti i sebi,al je malo skupa....
 
 
kika86 | 12/27/2009 5:37:20 PM
prekrasna je,za Božić sam ju poklonila mami,ali sam ju odmah poželjela pokloniti i sebi,al je malo skupa....
 
 
v e s n a | 9/29/2009 12:21:22 PM
Svaka čast.Puno sam saznala iz ovog članka.Imam ovaj cvijet ,ali kao da sm tek sada postala svjesna koliko je lijep.Zahvaljijem i pozdrav. V e s n a
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija
 
orhideje
 
proba
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu
 
moji radovi na staklu