Sobno cvijeće :: Flamingov cvijet, Anturij – lat. Anthurium
Flamingov cvijet, Anturij – lat. Anthurium

Flamingov cvijet, Anturij – lat. Anthurium

Ocijeni članak:
         

Flamingov cvijet, Anturij – lat. Anthurium je tropska biljka iz porodici Araceae, a porijeklom iz Američkih tropskih krajeva uspješno se uzgaja kao sobno cvijeće, a moramo joj osiguramo visok stupanj vlage u zraku da može rasti kao sobna biljka.

U svijetu je poznato 550 vrsta ovog cvijeta koje je postalo popularno tek poslije 2. svjetskog rata. Vrlo je dekorativna sobna biljka ali i kao cvijeće u vazi koje kao takvo može dugo izdržati u vodi.Flamingov zaštitni znak je njegova crvena boja, ali ponekad  ih možemo naći bijele ili ružičaste boje te pjegave.

 

anthurium3.jpg

 

Najčešće vrste koje susrećemo u našim cvjećarnicama su:

A. Andraeanum ili veliki anturij čije stabljike narastu i do 1m u visinu. Listovi su zelene boje i dužine oko 40cm. Sam cvijet, odnosno krunica je srcolikog oblika i velika sa uspravnim klasom u sredini koji je žute boje.

A.Scherzerianum je nešto nježnije pojave od prethodnika, vrlo su slični, a klas je svijetlo crvene boje i savijen. Osim visoke vlage u zraku, zahtjeva od dobro osvijetljenog mjesta bez direktnog sunca do polusjenovitog položaja. Ova vrsta dobro podnosi suhi zrak dnevnog boravka, ali to ne znači da mu ne treba ovlaživati zrak. 

 

anthurium1.jpg

 

Pripazite da temperatura tijekom zime ovom cvijetu ne bude niža od 16C°. Za vrijeme cvatnje zalijevajte ga mekom vodom i dobro pripazite da voda prilikom prskanja ne dođe na klas jer on mora biti suh, u protivnom se pojavljuju mrlje koje izgledaju vrlo ružno i mogu dovesti do ugibanja cvijeta.

Gnojivom za cvijeće, anturij prihranjujte 2 tjedna u razdoblju od ožujka do lipnja. Također se kao dobra prihrana u vrijeme cvatnje pokazalo i razrijeđeno kravlje gnojivo, u omjeru 10 l vode i pola lopate gnoja. Cvijet je bitno presaditi u proljeće i to svake godine u zemlju za cvijeće u koju ste dodali malo livadske zemlje ili u humus.

 

anthurium2.jpg

 

Nažalost zbog oksalata i tvari koja još nije poznata a ima svojstva nagrizanja, ovaj cvijet je otrovna biljka. Njegovi otrovi djeluju iritirajuće na sluznicu i kožu. Stoga ga ne preporučujemo za uzgoj osjetljivim osobama.  Za vrijeme uzgoja pripazite na tripseve, crvenog pauka ili štitaste uši, te na pravilnu njegu.

 

POGLEDAJTE I NA FORUMU ŠTO SU NAPISALI NAŠI ČLANOVI O OVOM SOBNOM CVIJETU: KLIKNI OVDJE

UKOLIKO ŽELITE, ILI IMATE VIŠKA OVE  BILJKE - POTRAŽITE JE ILI PONUDITE NAŠIM ČLANOVIMA: KLIKNI OVDJE

 

Tagovi (ključne riječi)
crvena, crveni pauk, cvijeće, cvijet, dekorativna, klas, kućno cvijeće, otrov, otrovna biljka, sobna biljka, suhi zrak, trips, tropska biljka, uzgoj, zalijevanje
 
KOMENTIRAJ ČLANAK FLAMINGOV CVIJET, ANTURIJ – LAT. ANTHURIUM
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija