Sobno cvijeće :: Kamelija sinensis-lat.thea sinensis
Kamelija sinensis-lat.thea sinensis

Kamelija sinensis-lat.thea sinensis

Ocijeni članak:
         

Thea sinensis je trajnica koja se u našim krajevima uzgaja kao sobno cvijeće. Thea sinensis je  poznatija pod imenom kamelija japonika. Prva je zapravo divlji oblik, iz čijeg lišća se dobiva crni čaj. To je lijepa sobna biljka, koja traži određenu njegu. Ne uspijeva u toplim, grijanim sobi i suhom zraku, jer pod takvim uvjetima odbacuje listove i pupove. Osim togaova sobna biljka traži zemlju i vodu bez vapna. Kamelija treba hladno, svijetlo mjesto na prozoru zaštićenom od sunca (sjevernom).

 

Kamelija sinensis1.jpg

 

Biljka cvate predivnim cvijetom od prosinca do proljeća. Nakon toga stvaraju se godišnji izboji. Za to vrijeme treba puno vode i to samo kišnice. Gnojivo koje dodajemo ne smije sadržavati vapna. Kad se stvore novi listovi i pupovi, biljka treba kratak period mirovanja, u kojem se zalijeva tek toliko da se korijenje ne osuši. Zato se češće prska.

Naročito treba paziti da se biljka, nakon što su se pokazali pupovi ne miče, jer će inače odmah odbaciti listove i pupove. Najbolje je naprijed u cvijetnjak utaknuti štapić koji nam označuje položaj biljke.

Nakon polovice svibnja možemo biljku ukopati sa cvijetnjakom u vrtu ili je samo iznijeti van. Mora stajati na svijetlom, sjenovitom mjestu. U kuću je treba unijeti prije prvog mraza. Presađuje se svakih nekoliko godina. U tu svrhu se uzima normalna zemlja za cvijeće kojoj se doda još nešto lovaste vrtne zemlje.

Treba se pobrinuti za dobro otjecanje vode. Kod presađivanja ne smije se uzeti veliki cvijetnjak. Ako biljka nadraste svoj oblik, može se nešto i prikratiti.

POGLEDAJTE I NA FORUMU O CVIJEĆU ŠTO SU NAPISALI NAŠI ČLANOVI O KAMELIJI: KLIKNI OVDJE

Kamelija sinensis2.jpg

Tagovi (ključne riječi)
biljka, crni čaj, cvate, cvijeće, cvijet, cvijetnjak, cvijetom, kamelija, korijen, mraz, sobna biljka, sobno cvijeće, trajnica, uzgaja, vrt, zalijeva, zemlja, zemlja za cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK KAMELIJA SINENSIS-LAT.THEA SINENSIS
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija