Naslovna :: Savjeti tagovi ::

ljekovita biljka

Tagirano je 21 savjeta za tag ljekovita biljka
 
Ruta - lat. Ruta graveolens L.

Ruta - lat. Ruta graveolens L.

Vrsta koja divlja raste u našim krajevima. Biljka je porijeklom iz južnih zemalja Europe, no za uporabu u kulinarstvu i za pripremu lijekova obično se uzgaja. Rutvica je igrala nekad veliku ulogu kod starih Egipćana; Grci i Rimljani su je cijenili kao svetu biljku i kao začin.

više
 
Bijela imela - lat. Viscum album L.

Bijela imela - lat. Viscum album L.

Bijela imela je poluparazitska biljka nalik na jako razgranat grmić. Kad o Božić i Novoj godini vidimo u izlozima tako mnogo grančica imele, koje svojim grančicama i lijepim bobicama ukrašavaju iste, ne bi ni naslutio da se u toj biljci nalaze ljekovite snage.

više
 
Vinova loza - lat. Vitaceae

Vinova loza - lat. Vitaceae

Vjerojatno joj je domovina oko kaspijskog mora ili južna Europa, a još prije 6000 godina uzgajala se u Egiptu. Rimski car Marko Aurelije donio je ovu korisnu biljku u Hrvatsku (Srijem), a raširio ju je po cijeloj Panoniji.

više
 
Lavanda – Lavandula angustifolia (Miller)

Lavanda – Lavandula angustifolia (Miller)

Lavanda je vrlo dekorativna, ugodna mirisa i ljekovita. Karakteristika joj je da je biljka mediteranskog podneblja, u kontinentalnim krajevima nalazimo ju rijetko, ali jednako dobro i tu uspjeva.

više
 
Ljubičica lat. Viola odorata

Ljubičica lat. Viola odorata

Mirisna ljubičica je prekrasano cvijeće i  vjesnik proljeća i jedna je od najmirisnijih od svoje porodice. Prema mitologiji ljubičica toliko osvaja svojim mirisom i ljepotom da je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite pomoću njih.

više
 
Rajčica - lat. Solanum lycopersicum L

Rajčica - lat. Solanum lycopersicum L

Danas je rajčica jedna od najraširenijih povrtlarskih kultura. Plodovi  rajčice mogu biti crvene, žute , narančaste ,ružičaste ili bijele boje a isto tako i oblika od okruglog, plosnatog, oblika šljive ili kruške. Sitne, nalik ribizlu promjera su 1cm,trešnjasti 2,5cm dok su rebrasti i do 10cm.

više
 
Smokva - lat. Ficus carica (L.)

Smokva - lat. Ficus carica (L.)

Smokva je veoma cijenjeno južno voće. Simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Listopadno je drvo ili grm koje postiže promjer od preko 1,5 m sa širokom razgranatom krošnjom. kora je pepeljasto siva, svijetla i glatka, obiluje gustim mliječnim sokom kao i svi ostali dijelovi biljke.

više
 
Majčina dušica i Timijan

Majčina dušica i Timijan

Timijan – vrtna majčina dušica miriši ugodno, ima oštar okus zbog čega ga valja u kuhinji (u kulinarstvu). Egipćani su je koristili kod balzamiranja i za izradu parfema.  Grci su timijanom začinjali neke vrste sireva i dodavali ga pićima i dimljenom mesu.

više
 
 
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima