Trajnice :: Cvijet Jaglac - Primula (općenito)
Cvijet Jaglac - Primula (općenito)

Cvijet Jaglac - Primula (općenito)

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
1/14/2010 10:18:31 PM

Jaglac ili primula kako se kod nas zove ovaj predivni vrtni cvijet, došao je u naše vrtove i domove iz Europe, Azije i S. Amerike. A ima preko 400 vrsta jaglaca na svijetu. Ali samo četiri vrste najčešće susrećemo u našim vrtovima i domovima a to su: Obični jaglac - Primula vulgarisHibridni jaglac - Primula acaulis, Sobni jaglac - Primula malacoides,  Jaglac žeravac - Primula obconica

Biljka jaglac – primula je dobila ime po svojoj osobnosti jer joj cvijet dođe vrlo rano u proljeće, i spada pod vjesnike proljeća. A značenje riječi Primula: je latinska porijekla što znači prvi.

Zbog svoje iznimne lakoće uzgoja jaglac je vrlo česti „stanovnik“ našeg vrta ili doma.

jaglac2.jpg

Jaglac (primula) je jako zahvalna biljka i otporna. Iako ima toliko mnogo vrsta ovog cvijeta uglavnom su iste osobine uzgoja i brige oko svake vrste.

Svaki jaglac (primula) voli  niske temperature, tj bilo bi bolje rečeno da se kaže da ne vole visoke temperature kako zimi tako i ljeti. Tako ukoliko uređujete svoj vrt ili okućnicu i sadite jaglac ne morate se bojati da će preko zime smrznuti. Pogotovo ukoliko je riječ o Primuli vulgaris jer je ona jako otporna na hladne zime. Ali pripazite tijekom ljeta da bude zaštičen od velikog sunca i topline.

I svi jaglaci su višegodišnje biljke, bilo da ih uzgajamo kao sobno cvijeće ili vrtno cvijeće. I svake godine nam u rano proljeće ušarene vrt –dom cvijetom raznih duginih boja.

Jaglac je najbolje držati na temperaturi od 10-15 *C tijekom zime ukoliko ga držite u kući i 20-22*C tijekom ljeta. Ukoliko posadite jaglac vani tada se ne morate brinuti ako je biljka na temperaturi nižoj od 10*C tijekom zime. Jer se biljka prilagodi na niske temperature i ne smetaju joj. Ali ukoliko iznesete jaglac tijekom zime iz kuće naglo van na niske temperature on će uginuti.

jaglac1.jpg

Zalijevanje biljke treba vršiti konstantno jer jaglac ne voli suho tlo. Tako pripazite da vam se supstrat u kojoj je vaš jaglac posadit ne sasuši previše. Ali imajte na umu i to da ne pretjerate sa zalijevanjem i vaša biljka ne bi istrunila od previše vode. Zato zaljevajte redovito i umjereno.

Prihranjivanje biljke treba napraviti samo u proljeće kada počinju se stvarati pupovi i u vrijeme cvatnje svakih dva tjedna jedan put. No i ako i to preskočite Vaš jaglac neće biti zlopamtilo i uljepšati će vaš dom svojim predivnim cvijećem.

Kako biljke cvijet prolazi i vene treba ga redovito uklanjati kako bi se novi pupovi mogli stvarati i ponovo cvasti tijekom cijelog proljeća.  A kasnije ga možete posaditi u vrt kako bi vam cvjetao i nagodinu.

Razmnožavanje jaglaca je dosta jednostavno i lako.

Razmnožava se tako da se posije sjemenjem u kasno ljeto ili rano proljeće. Uzmete sjeme i supstrat koji zadržava vodu (da sadrži komadiće gline). Stavite supstrat u posudu a na njega prospete sjeme od jaglaca i lagano zalijevate. Nakon nekog vremena kada biljke ojačaju pre pikirajte ih u cvjetnjake i pričekajte da narastu te ih kasnije ili posadite u vrt ili ostavite u kući.

Tagovi (ključne riječi)
biljka, cvijeće, cvijet, jaglac, okućnica, proljeće, uređenj vrta, uzgoj, višegodišnja biljka, vjesnik proljeća, vrt, vrtno cvijeće, zima
 
KOMENTIRAJ ČLANAK CVIJET JAGLAC - PRIMULA (OPĆENITO)
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija