Trajnice :: Uzgoj krizanteme multiflore na otvorenom
Uzgoj krizanteme multiflore na otvorenom

Uzgoj krizanteme multiflore na otvorenom

Ocijeni članak:
         
Autor:
administrator
11/12/2011 10:05:37 PM

Krizantema multiflora potječe iz istočne Kine, gdje je bila poznata još prije Kristova rođenja. U 8. stoljeću prenesena je u Japan, a u 1. stoljeću u Europu. Krizanteme spadaju u porodicu glavočika – Asteraceae, najvažnija vrsta je Chrysanthemum indicum. Osnovna karakteristika multiflora krizantema je okrugla loptasta forma presjeka 45-50 cm s mnoštvom cvjetova.
  
Multiflora krizanteme su predviđene za proizvodnju na otvorenom prostoru dobro dreniranom i prekrivenom crnom folijom, koja ima drenažu za odvod viška vode.Prostor treba pripremiti za navodnjavanje kapanjem, koje ima prednosti u odnosu na klasično zalijevanje.

 

krizantema3--.jpg


 
Raspored biljka u prostoru je veoma važan Previše gust raspored doprinosi izduživanju biljaka, smanjenom broju pupoljaka i pojačanom pojavi bolesti. Optimalan razmak za posude od 20 cm je 45 – 60 cm od centra do centra posude.
 
Ožiljene reznice multiflore sade se u posude presjeka 18-20 cm i to:
 ◦ od 15. travnja – po jedna ožiljena reznica po posudi,
 ◦ od 15 svibnja pa nadalje po tri ožiljene reznice po posudi.
 
Nasuprot klasične sadnje od kraja travnja do kraja svibnja u posljednje vrijeme javljaju se i nove tehnike proizvodnje zahvaljujući novim varijetetima bržeg i kompaktnijeg rasta, koje omogućavaju znatnu uštedu u radu, prihrani, zalijevanju i kemijskim sredstvima.
 

krizantema2--.jpg


Odličnu formu biljaka i vrijeme cvatnje omogućiti će sljedeći programi uzgoja:
 ◦jedna ožiljena reznica po posudi (presjeka 20 cm) od 1. – 15. lipnja, uz pinciranje 10 – 14 dana nakon sadnje;
 ◦dvije ožiljene reznice po posudi ( presjeka 20 cm) od 28. lipnja – 10. srpnja, uz pinciranje 10 – 14 dana nakon sadnje, reznice saditi blizu jedna druge (otprilike dva prsta razmaka);
 ◦ jedna ožiljena reznica po posudi (presjeka 20 cm) od 5. svibnja – 2. lipnja, ne pincirati.
 
Osnovni uvijeti za uspješnu proizvodnju multiflora krizantema:
 1.Zasaditi biljke odmah po prijemu, ako to nije moguće, čuvati ih nekoliko dana u hladnjaku na tem. 5 -7 * C.
 2.Koristiti porozne supstrate za odvod viška vode.
 3.Održavati supstrat vlažnim.
 4.Osigurati biljkama dovoljno prihrane.
 5.Osigurati adekvatan razmak između posuda.
 6.Uvijek koristiti najbolje biljke koje se mogu naći na tržištu.

krizantema5--.jpg


Saditi tako da se samo prekrije korijen i svakako saditi u vlažan supstrat. Preduboka sadnja može uzrokovati razvoj bolesti i odumiranje biljaka.Temeljito zaliti biljke odmah nakon sadnje, preporučljivo je često orošavanje biljke prvih nekoliko dana nakon sadnje.Optimalne posude za sadnju multiflora su presjeka 21 cm.
  
Razina prihrane ovisi o tipu podloge, gnojivima koja se koristi i učestalosti upotrebe. Pri svakom zalijevanju je poželjna prihrana u koncentraciji 200 ppm N kompleksnim NPK gnojivima. Koncentracija može biti povećana ili smanjena ovisno o supstratu i vremenskim prilikama. Preporuka je upotreba tekućih kompleksnih NPK gnojiva (s jednakim omjerom dušika i kalija i manjim omjerom fosfora, npr. NPK gnojivo formulacije 20-10-20) u koncentraciji 200 – 300 ppm N odmah nakon sadnje. Upotreba gnojiva s visokom razinom dušika u amonijskom obliku može omesti rast u uvjetima niže temperature i niže razine osvjetljenja.

 

krizantema1--.jpg


 
Također visoka razina fosfora u gnojivima može dovesti do izduživanja biljaka.Prihranjivanje se vrši dok pupoljci ne budu veličine zrna graška, tj. najkasnije kada je vidljiva boja cvijeta.
  
Nikada se ne smije dozvoliti da biljka ostane bez vode, naročito u ranim fazama proizvodnje, jer će se na taj način smanjiti razgranjivanje i ukupan rast, dok u završnim fazama blago isušivanje može koristiti da bi biljke očvrsnule i da bi se kontrolirala visina i ujednačenost cvatnje. Svakako je preporučljivo koristiti sustav navodnjavanja kapanjem. Zalijevanje preko biljke može dovesti do razvoja bolesti na lišću, Botrytis-a, Septorije, Alternarije.
  
Točan broj dana od dana sadnje do prvog pinciranja ne može se točno odrediti. Biljke su spremne za pinciranje kada je prirast od 2,5 – 4 cm tako da se odstranjuje gornjih oko 1,3 cm. Uglavnom se pincira 2-3 puta ako to raspored dozvoljava, da bi se osigurala kontrola visine i bujnosti biljaka.

 

krizantema4--.jpg


  
Duži dan je potreban da bi se osigurao vegetativni rast biljke, dok je kratki dan potreban za iniciranje cvatnje. Osigurava se zamračivanjem crnim folijama, najmanje 12 – 13 sati dnevno (od 19 – 08 h), dok se pupoljak ne formira (3 – 4 tjedna).
  
Pri uzgoju multiflora krizantema na otvorenom štetnici uglavnom nisu problem, dok se pri uzgoju u zatvorenom prostoru javljaju: lisne uši, tripsi, bijela mušica itd. Najčešća oboljenja su truljenje korijenja (Pythium, Rhizoctonia) te bakterijska oboljenja lista (Altenaria, Botrytis, Septoria). Virusne bolesti krizanteme su vrlo česte zbog razmnožavanja reznicama, a najčešće su: B-virus krizanteme, virus besjemenosti rajčice i viroid kržljavosti krizanteme.
 

POGLEDAJTE I NA FORUMU O CVIJEĆU, ŠTO SU NAPISALI NAŠI ČLANOVI O OVOM PREDIVNOM CVIJETU: KLIKNI OVDJE

I JOŠ JEDAN ČLANAK O  KRIZANTEMAMA: KLIKNI OVDJE

 

krizantema6--.jpg

 

Autor članka: Lea Puharić Visković dipl.inž. agr.
Izvor: HZPSS

Tagovi (ključne riječi)
asteraceane, biljka, bolesti, botrytis, Chrysanthemum, Chrysanthemum indicum, cvijet, cvjet, cvjetova, gnojiva, korijen, krizantema, krizantema multiflora, multifolra, ožiljene reznice, pincirnaje, pupoljaa, pupoljci, reznice, reznice multiflore, supstrat, vlažan, vlažan supstrat, voda, zalijevanje
 
KOMENTIRAJ ČLANAK UZGOJ KRIZANTEME MULTIFLORE NA OTVORENOM
 
Trenutno ima 1 komentar(a)
 
Lavandablue | 8/31/2012 5:38:14 PM
Prekrasan cvet, obozavam ovu vrstu hrizanteme!
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija