Zanimljivosti :: Hrvatski vrt perunika
Hrvatski vrt perunika

Hrvatski vrt perunika

Ocijeni članak:
         

"Hrvatski obiteljski tradicijski vrt", na primjeru Zagorskog obiteljskog tradicijskog vrta, koji je sinonim za obnovu cjelokupnog seoskog odnosno ruralnog prostora, zaživio i Hrvatski vrt perunika na posjedu obitelji Stjepana Majseca na području Donje Stubice.


Najveći problem je bio odgovarajuće zemljište. Od niza pokušaja najviše sreće je bilo s obitelji Stjepana Majseca, koji je urušeni i zapušteni mlin svojih predaka obnovio i stavio u funkciju. Šikarom obraslu zemlju u Sunčanoj dolini okruženoj potocima pretvorio u krajolik iz bajke. Obnovio rodnu tradicijsku kuću, mlinski potok i sve to na sjevernim obroncima Parka prirode Medvjednica. Ljepši okvir za sliku vrta perunika nije bilo moguće poželjeti. Vrta posvećenog ovom čudesnom tradicijskom cvijetu iz vrtova naših baka.

iri--.jpg

 

 

1999. godine Marija Krušelj, autorica i voditeljica projekta "Zagorski obiteljski tradicijski vrt" na tradicionalnoj Završnoj svečanosti dodjele nagrada najuspješnijima u projektu početkom mjeseca rujna proglasila 2000. godinu GODINU PERUNIKA.
I već 1999. godine započeo je pokret za peruniku u Hrvatskoj. Pojedinci, institucije, strukovne ustanove, škole,... zasuli su pozivima Turističku zajednicu grada Donja Stubica.

iris6.jpgVečernji list je opet odigrao značajnu ulogu. Objavio je zasnivanje Vrta perunika u Donjoj Stubici i poziv za doniranje rizoma.
Pošta u Donjoj Stubici bila je zasuta paketićima s rizomima perunika iz svih krajeva Hrvatske. Stizali su poštom, ali su ih donosili i pojedinci i sadili svojom rukom.

Mnogobrojni snimci perunika prikazani na elektroničkim medijima, izložbama, tiskanim medijima uz brojne nastale akcije i inicijative vezane uz peruniku diljem Hrvatske, snimljeni su u Hrvatskom vrtu perunika.
U svibnju posjetite uživo Hrvatski vrt perunika.
Ako ne uspijete, uživajte u ljepotama vrta na kalendaru perunika za 2008. godinu na kojem se nalaze plava iris croatica, bijela Fluted heaven, žuta Soaring kite, bijeloljubičasta Lothario, u boji breskve Lady be good, tamnocrvena Spartan, Yellow brick road, Fruehlingkleid, Supreme sultan, Jeri rubin...

perunike_donja_stubica_17_b.jpg

 

Pročitajte još o irisu - peruniki (Hrvatski nacionalni cvijet)!! Link ovdje!!!

Pročitajte što su napisali, i prokomentirali o ovoj biljci naši članovi na forumu.  I naravno uključite se i Vi u raspravu!!
Link ovdje!!

Pogledajte i galeriju slika sa slikama od Hrvatski vrt perunika  Link Ovdje!!

 
KOMENTIRAJ ČLANAK HRVATSKI VRT PERUNIKA
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija