Ljetnice :: Lisičji rep, šćir - Amaranthus caudatus
Lisičji rep, šćir  - Amaranthus caudatus

Lisičji rep, šćir - Amaranthus caudatus

Ocijeni članak:
         
Lisičji rep ili šćir kako u narodu još zovu ovo vrtno cvijeće, je odličan izbor za uređenje vrta, pogotovo ukoliko imate osunčani dio vrta. Ovaj neobični cvijet iz porodice Amaranthaceae stigao nam je iz daleke Južne Amerike.

Habitus ove vrtne biljke je snažan, uspravan, grmolik a može biti visine od 40-70cm ovisno od sorte i vrste. Ima lijepe i dekorativne duguljaste listove koje još uljepšaju cvjetovi žarko crvene boje.

Cvjetovi ove biljke su jako neobični za vrtno cvijeće. Oni su duguljasti, viseći cvjetovi i kao što smo već spomenuli predivne crvene boje. Cvijeta od srpnja pa sve do listopada. Kako bi bila što ljepša i kvalitetnija ocvale cvjetove redovito uklanjajte.

Amaranthus1.jpg

Biljka se uzgaja iz sjemena i to sijanjem od ožujka do travnja u posude ili odmah u vrt u cvjetne gredice. Ukoliko sijete biljku direktno u vrt, kasnije uklonite i prorijedite mladice kako bi osigurali dovoljno mjesta za svaku biljku. Ukoliko sijete pa kasnije presađujete na željeno mjesto, obavite sadnju krajem svibnja ili početkom lipnja. Razmak između biljaka neka bude od 30 do 40 cm.

Iako je lisičji rep vrtna biljka i sadi se uglavnom u vrt može se učiniti i iznimka i posaditi u cvijetnjak i biti kao lončanica,te ju možete kombinirati sa drugim biljkama i vrtnim cvijećem, kako onim grmolikim tako i puzavim vrstama. Kao što su potunije, bidens, ili pak grmolikom pelargonijom.

Njega biljke je vrlo laka i ne zahtijeva puno truda i vremena. Traži redovito zalijevanje i umjerenu vlažnost tla te redovito prihranjivanje sa vrlo malo gnojiva svakih 15 dana.

Amaranthus2.jpg

Naš savjet je ako imate mjesta i sunčani dio vrta obavezno isprobajte ovo vrtno cvijeće. Biti će te jako zadovoljni a i biljka će privući poglede i zanimanje vaših gostiju ili slučajnih prolaznika.

POGLEDAJTE I NA FORUMU O CVIJEĆU, ŠTO SU NAPISALI NAŠI ČLANOVI O OVOM PREDIVNOM CVIJETU:KLIKNI OVDJE


Tagovi (ključne riječi)
Amaranthaceae, Amaranthus, bidens, biljka, crvena, cvijet, cvijeta, cvijetnjak, cvjet, habitus, listovi, pelargonia, potunija, sjeme, sunce, uređenje vrta, vrt, vrtna biljka, vrtno cvijeće
 
KOMENTIRAJ ČLANAK LISIČJI REP, ŠĆIR - AMARANTHUS CAUDATUS
 
Trenutno nema komentara. Budite prvi !!!
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija