Savjeti :: Živa ograda od vrbe
Živa ograda od vrbe

Živa ograda od vrbe

Ocijeni članak:
         

Stil pletenih grana vrbe, se upotrebljavao još u pretpovijesnim danima, a kada su se počele obavijati slojem blata ili gline, bile su glavni građevni materijal u raznim dijelovima svijeta.

Pogodne biljke

Vrsta ili kultivar vrbe mora se uklapati u veličinu i prirodu planiranoga živog elementa. Većina vrba dovoljno je savitljiva za isprepletanje. Iznimka je Krhka vrba, Salix Fragilis. Osobito su pogodni kultivari vrste S. Alba – Bijela vrba, jer njihove živo obojene grane zimi izgledaju uistinu veličanstveno. Znači, kada odabirete kultivar vrbe, morate paziti na njenu bujnost, snagu i estetske kvalitete.

 

zivice od vrbe1.jpg

 

Priprema

Sadnju i pletenje treba obavljati zimi, kada biljke miruju. Vrbu možete posaditi kao uobičajene drvenaste reznice ovogodišnjega rasta, duge oko 38 cm. Sadite ih na 30-35 cm dubine, što im omogućuje da rastu na tom mjestu, a i dugo se pruće može odmah ispreplesti. Pruće se vrlo dobro utvrđuje, pod uvjetom da je zemlja dobro pripremljena, da je svježe odrezano i da se dobro zalijeva. Možete upotrijebiti i biljke s više grana koje se lako razvijaju tako da materijal iz rasadnika temeljito odrežete da biste potaknuli rast 2 ili više grana.

Pletenje i vezanje

Kada ste posadili ravnomjeran red pruća, možete početi s pletenjem, stvarajući privlačan uzorak rombova. Najbolje je da pokušate i odjednom pletete do željene visine, tako da glavne linije održite ravnima. Nove izboje možete upotrijebiti za podizanje elementa, no one neće točno slijediti početni uzorak. Samo pletenje donekle će držati stabljike, no mjesta gdje se križaju treba čvrsto povezati impregniranim konopcem. Kod jednostavnih zaklona dovoljno je povezati svako treće ili četvrto mjesto križanja.

 

zivice od vrbe2.jpg

 

Konopac će strunuti približno za 2 godine, no grane i prije toga mogu srasti. Redovito pregledavajte spojeve, pa ako su se grane spojile, uklonite konopce.

Ondje gdje ste posadili dugo pruće uklonite postrane izboje čim se pojave, tako da rast ograničite samo na gornji dio. To će potaknuti rast prema gore i stvoriti pritisak na mjesta povezivanja. Kada šibe srastu, omogućite razvoj postranih izboja i prema potrebi upotrijebite ih za popunjavanje preko i ispod glavnih grana. Kada se oblik utvrdi, redovito orezujte ili pletite grane.

 

zivice od vrbe4.jpg

 

Složeniji elementi

Drugim načinom pletenja, koji se upotrebljava za oblikovanje lukova i prolaza, stabljike se međusobno svijaju i isprepliću. Isprepletene grane treba povezati da bi se držale zajedno. Stabilnost se povećava sadnjom velikoga pruća dublje  od 30 cm; to ne utječe na sposobnost uspješnog ukorjenjivanja.

Ukoliko imate mogučnost svakako upotrijebite ovaj element prilikom uređenja vrta ili okučnice. Zidovi od vrbe su jako efeektni u satainskim vrtovima i ako želiti unjeti traćak seoskog ambijenta u vas vrt.

 

zivice od vrbe3.jpg

Tagovi (ključne riječi)
bijela vrba, biljke, drvenaste sadnice, krhka vrba, oblikovanje, okućnica, rasadnik, sadnice, stabljike, starinski vrt, uređenje vrta, vrba, vrt seoski vrt
 
KOMENTIRAJ ČLANAK ŽIVA OGRADA OD VRBE
 
Trenutno ima 7 komentar(a)
 
mon | 5/8/2014 11:58:35 AM
prekrasno!!! cim imam dovoljno veliki vrt, bacam se na posao.
 
 
mon | 5/8/2014 11:57:49 AM
prekrasno!!! cim imam dovoljno veliki vrt, bacam se na posao.
 
 
marina arina | 10/31/2013 6:41:01 AM
super izgleda
 
 
samira | 5/26/2012 8:40:22 PM
bas lijepo izgleda, odlicno je..
 
 
flowerfan | 5/7/2012 4:29:56 PM
Divna ograda.
 
 
mirjam | 11/16/2011 7:19:31 PM
Jako zanimljivo i vrlo lijepo.Nisam nikad vidjela nešto slično ali ovo je stvarno prelijepo.
 
 
1001.Vrtlarica | 11/5/2011 12:27:17 PM
Odličan članak!
 
posalji komentar
 
Login
Registriraj se
korisničko ime
lozinka Zaboravili ste lozinku?
Ukoliko niste registrirani korisnik registrirajte se klikom na link dole
login registriraj se
Cvijet.info NEWSLETTER PRIJAVA
Prijavite se za besplatni časopis o cvijeću
Saznajte korisne savjete
za vrtno, sobno cvijeće
i uređenje vrta.
ime i prezime
vaša e-mail adresa
prijavi se
Anketa
Biljke - cvijeće pamtim i prepoznajem?
Samo po izgledu
Domaćem nazivu
Botaničkom ili latinskom nazivu
Neznam imena biljki
Sve znam o njima
 
Zadnje fotkeZadnji korisnici
 
liker čokolada
 
liker
 
adenium
 
adenium
 
ljiljan
 
Sedum Ewersii
 
sukulent Sedum Borchii Sport
 
vrt jagode
 
potunija ili petunija